Részletes program

A változás szele! - szabadtéri múzeumok konferenciája

A változás szele! - szabadtéri múzeumok konferenciája

Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont október 6-án és 7-én a muzeológia speciális területén dolgozó szakemberek, a szabadtéri múzeumok szakértői számára rendezendő szimpóziumnak. A tanácskozás célja nem kevesebb, mint a fenntartható, élő, aktív, nemzetközi színvonalú hazai skanzenek körének megteremtése.
 

Mégtöbb a díjazottról

Díjat nyert a Skanzen főrestaurátora

Díjat nyert a Skanzen főrestaurátora

A Pulszky Társaság díjával ismerték Szendrődiné Gombás Ágnes, a Skanzen főrestaurátorának munkásságát. Az országos rangú Balázsy Ágnes-díjat minden évben annak adományozza a múzeumi szakma, akik a hazai műtárgyvédelemben és a múzeumokban örzött tudás széles társadalmi körben történő elérésében kiemelkedő tevékenységet folytattak.

Érdekel a kutatás

Argentínai magyarságkutatás

Argentínai magyarságkutatás

Folytatódik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum diaszpóra magyarság kutatása. Az észak-amerikai magyarság vizsgálata után ezúttal a dél-amerikai diaszpóra közösséget kutatták a Skanzen szakemberei. A dzsungel közepén magyarságukat megtartó chacói magyarok számos érdekességget tartogatnak.

Részletek a kutatási programról

Nemzetközi kiállítás

Nemzetközi kiállítás

CANEPAL nemzetközi kutatási projektünk eredményeit bemutató kiállítás nyílik április 11-én a Magtárban. A három éve zajló projekt nyolc ország együttműködésével valósul meg európai szintű összefogás keretében. A kutatás az európai pásztorkodást és juhtartást vizsgálta, mely 10 kutatási pont mentén elemezte ezt a különlegesen sok aspektust hordozó témát.

Részletek a konferenciáról és az év tájházáról

Megvan 2014 tájháza

Megvan 2014 tájháza

A Magyarországi Tájházak Szövetsége immáron XII. szakmai konferenciáját, melynek témája "Épített örökségünk a tájház, mint közösségi színtér". A Cigándon helyet kapó konferencia másik érdekessége, kihirdették az év tájházát, ami idén a Hosszúhetényi Tájház. 

Minden a restaurálásról

Újjászületés

Újjászületés

Miként lehet egy 240 éves imakönyvet újjá varázsolni? Milyen technológiai eljárásokat kell alkalmazni? Az NKA támogatásával hihetetlen restauráláson ment át egy 1773-ból származó imakönyv, ami a Néprajzi Látványtárban látható.

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>