SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

Tisztelt Újságíró!

Ezen az oldalon megtalálja legfrissebb információinkat.

Jótékonysági akcióval egybekötött adventi készülődés a szentendrei Skanzenben

A karácsonyi ünnepkör - amely advent első napjától január 6-ig, vízkeresztig tart – bővelkedik a téli hagyományokban, szokásokban. Ezek elevenednek meg a szentendrei Skanzen adventi hétvégéin, ahol a vásárlásra ösztönző, forralt boroktól és gőzölgő kolbászoktól teli nyüzsgő vásárok helyett, meghitt közös családi együttlétekre: karácsonyi termőág és ajándék készítésére, betlehemezésre, valamint  jótékonysági akcióra hívják a család apraja-nagyját.
Programajánló


Pünkösdi Sokadalom matyókkal, solymászokkal, 400 résztvevővel és indiai hagyományokkal fűszerezve

Budapest-Szentendre, 2013. május 15.
- Idén tíz éves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye, ez alkalomból pünkösdkor különleges nemzetközi ünnepséget szervez a szentendrei Skanzen. Közel 400 résztvevő, a solymászoktól a matyókig, 13 hazai közösség ad ízelítőt tudása legjavából a múzeumban, sőt egyedülálló módon Európában most először mutatkozik be az indiai autentikus rituális táncaival Guru Shyama Charan Pati tánccsoportja.
sajtóközlemény

Millenniumi Díjban részesült a szentendrei Skanzen

Budapest-Szentendre, 2013. április 26.- Millenniumi Díjban részesült a mai napon, a Szellemi Tulajdon Világnapján a szentendrei Skanzen. A 2000. április 26-a óta, minden évben kiosztásra kerülő díj, a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerését szolgálja, és egyben tiszteleg az emberi tudás és a kreativitás előtt. 
sajtóközlemény

Nagy ívű szakmai konferenciával ünnepelte a Tájházszövetség fennállásának 10. évfordulóját

Budapest-Szentendre, 2013. március 23. - A tájházak és a helyben őrzött népi műemlékek a vidék fejlesztéséért címmel nagy ívű szakmai konferenciát és közgyűlést tartott alapításának 10. évfordulója alkalmából a Tájházszövetség. A két nap során a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a szakemberek áttekintették a Tájházszövetség alapítása óta eltelt tíz esztendő történéseit, és 2013. március 23-án átadták az Év Tájház-vezetője díjat is.
sajtóközlemény

Poklade, tikverőzés és böjti ételek a Skanzenben


Budapest-Szentendre, 2013. január 31.- Szusszanásnyi szünet után szombattól és vasárnaptól ismét pezseg az élet a szentendrei Skanzenben, ahol minden februári hétvégére jut majd bőven program és látnivaló. Az unalmas téli napok monotonitását szórakoztató hétvégékkel törik meg, így február 2-3-án a mohácsi busók, február 9-én a mohai tikverőzők mutatják be sajátos hagyományukat, majd február közepétől a böjti ételeké és a játékkészítése lesz a főszerep a múzeumban.
sajtóanyag


Megérkezett a Skanzenbe az amerikai „burdos ház” teljes felszerelése


Budapest-Szentendre, 2012. november 23., péntek - A szentendrei Skanzenben ma exkluzív sajtótájékoztató keretében nyitották ki a tengerentúlról frissen megérkezett, az amerikai magyar emigránsok életéről hitelesen tanúskodó kutatás tárgyait tartalmazó konténert és mutatták be egy –az 1920-as évekbeli gazdasági válság következtében bezárt és –érintetlenül maradt vegyesbolt berendezésének részeit. A ház -és annak földszintjén üzemeltetett bolt- felszerelése igazi szenzációnak számít, hiszen idáig nem sikerült ehhez hasonló nagyságú és értékű, eredeti összetartozó tárgyegyüttest magyarországi közgyűjtemény számára beszerezni.
sajtóanyag


Skanzen Örökség Iskola - Értékmentés másként

Budapest - Szentendre, 2011. december 15.- December végén lezárul a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Örökség Iskola projektje. A Magyarországon elsőként megvalósuló, múzeumi, oktatási program februári indulása óta nagy érdeklődésre tett szert. Az 50 millió Ft támogatásból 17 oktatási- nevelési intézménnyel való együttműködésben, 318 foglalkozás keretében közel 4000 tanuló és kísérő pedagógusaik figyelmét irányították korunk társadalmi problémáira, a természet, az épített környezet és az ember harmonikus együttélésének fenntartását szolgáló mindennapi, tapasztalati tudások fontosságára.
sajtóanyag


Újabb akadálymentesített kiállítások a Skanzenben

Szentendre-Budapest, 2011. június 23. – A mai napon átadták a látogatóknak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum újabb akadálymentesített részeit. A fogyatékkal élők számára eddig csak nehézkesen vagy egyáltalán nem megközelíthető kiállítóterek megtekintését egy új parkoló, sétaút, speciális feliratok és kommunikációs eszközök teszik elérhetővé.
sajtoanyag

A történelem sodrában - Egy állandó kiállítás új köntösben

Budapest-Szentendre, 2011. július 7. – Mai napon nyitotta meg A történelem sodrában - Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években címet viselő kiállítást Balog Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára és dr. Cseri Miklós főigazgató. A téma a már meglévő kiállítás kiegészítéseként, abba beleépítve jelenik meg, mintegy állandó kiállítás az állandó kiállításban a látogatókra hangolva.
sajtoanyag

Vasútkiállítás a Skanzenben

Szentendre-Budapest, 2011. május 18. - „A vasút fénykora - A vidék modernizációja” címmel új időszaki kiállítás nyílik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2011. május 27-én. Az interaktív tárlaton a látogatók a kiállítási tárgyak és a hozzájuk kapcsolódó események révén nemcsak a vasút történetét ismerhetik meg, hanem a vasút térhódításának 19-20. századi modernizációs hatását is. A kiállítás a polgárosodó Magyarország azon vidékeire kalauzolja az érdeklődőket, ahol a vasút meghatározó, arculatformáló, gazdasági, társadalmi és kulturális tényezővé vált.
sajtóanyag

A szentendrei Skanzenben az év kiállítása!

Szentendre-Budapest, 2011. május 21.
- A mai napon osztották ki immáron 14. alkalommal az Év Kiállítása Díjat a Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben. A Pulszky Társaság és a Magyar Múzeumi Egyesület által alapított díjat dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes és a tájegység felelős muzeológusa, Nagyné Batári Zsuzsanna vette át.
sajtóközlemény

Tükör-kép
Alkotónap a Skanzenben

Budapest-Szentendre, 2011. április 27.- Gyerekek és fiatalok pályamunkáiból nyit kiállítást a szentendrei Skanzen a múzeum minden évben megrendezendő Alkotónapján, május 1-jén. Az idei Alkotónap középpontjában a Tükör áll. A Skanzen Tükör-kép címmel hirdette meg gyermek-képzőművészeti pályázatát, melyben arra késztették a fiatalokat, hogy a képzőművészet eszközeivel tükrözzék vissza azt, amit számukra az egyes irodalmi alkotások jelentenek.
sajtóközlemény

Húsvéti fesztivál a Skanzenben

Budapest-Szentendre, 2011. április 18. - Húsvétkor fergeteges fesztivált tart a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A Skanzen mesterei bemutatják és megtanítják a látogatóknak, hogy kell tojást patkolni, -karcolni, -berzselni, -írókázni, és szagos vizet készíteni. A gyerekeket népmesékkel és népi játékokkal várják, a táncos lábúaknak pedig lesz, aki húzza a talp alá valót. A Milotai csűr egészségcsűrré változik, ahol egészségszakemberek adnak tanácsot a látogatóknak. A tárlatvezetéseken a húsvéti ételekről, népszokásokról, vallási rítusokról mesélnek a Skanzen szakemberei. A szokásokhoz híven természetesen a vízzel locsolkodás sem marad el.
sajtóanyag

Böjti hétvége és tavaszi szezonnyitás a Skanzenben

Szentendre, 2011. március 23 . - Hamvazószerdával beléptünk a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjtbe. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ebben az időszakban - március 26-27-én - böjti hétvégét tart. A Skanzen két tájegységében, a Kisalföldön és a Felföldi mezővárosban várja az érdeklődőket változatos programokkal. Ezzel egy időben zajlanak az előkészületek az április 1-jei szezonnyitásra is, amikortól a múzeum már – hétfő kivételével - hétköznapokon is fogadja a látogatókat.
sajtóanyag

Játszva tanulni, tanulva játszani - Örökség Iskola teremtődik Magyarországon

Budapest-Edelény, 2011. február 22. - Skanzen Örökség Iskola címmel egy hosszabb távú projekt megvalósítása indult el Magyarországon először. A programban a pedagógusok olyan munkaformát választanak, melyek lehetővé és magától értetődővé teszik a múzeumok bekapcsolódását az oktatásba.
sajtóanyag

Farsangfarki felvonulás, hurka – és kolbásztöltés, téli programok a Skanzenben

Budapest-Szentendre – 2011. február  4 . -  A tél végét jelzi, hogy az ország különböző táján visítanak a malacok, pörzsölés illata lengi be a levegőt, az asztalokon gyakori étel a fánk, a táncmulatságoknak pedig se vége, se hossza. Február négy hétvégéje itt a múzeumban is a vidám disznótorok és a farsangi mulatságok jegyében telik.
sajtóanyag

Kiépül a szellemi kulturális örökség megyei szakmai referenseinek hálózata

Budapest-Szentendre, 2011. január 31. -  Múlt héten szerdán 2011. január 26-án rendezték meg a szellemi kulturális örökség szakmai referenseinek első találkozóját. A találkozón egy kivételével minden, összesen 18 megye képviselte magát. A főként néprajzosokból álló szakemberek a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság munkáját fogják segíteni.
sajtóanyag

Nyolcadszor is Szent Márton Újborünnep és Libator

Budapest - Szentendre 2010. november 4.
- Magyarországon tájházak, múzeumok, pincészetek, éttermek egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. A szentendrei Skanzenben idén november 13-án és 14-én kapnak központi szerepet az ínycsiklandó libaétkek, a fenséges újborok és a Márton naphoz kapcsolódó népszokások.
sajtóanyag

Mezővárosi csomópont város és falu határán

Szentendre-Budapest, 2010. október 21.
- Város és falu határán címmel időszaki kiállítás nyílt ma a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A múzeum Felföldi mezőváros tájegységének állandó kiállításai olyan új elemekkel egészültek ki, melyek a 19. századi polgárosodási folyamatokat helyezik fókuszba. A kiállítási helyszínek a bevándorlók asszimilációs lépéseiről, vásári viseletekről tanúskodnak, színházi életképekről, kocsmatörténeti jelenetekről tudósítanak. A kiállítás megnyitása után idén még másfél hónapig látogatható, mert a Skanzen ettől az évtől kezdve részlegesen télen is nyitva tart.
sajtóközlemény


Csökmői Tájház az Év tájháza díj tulajdonosa - Felemelő század országos kiállítás sorozat

Kiskőrös-Budapest, 2010. szeptember 24. – A Csökmői tájháznak ítélték oda idén az Év tájháza díjat, melyet ma hoztak nyilvánosságra Kiskőrösön az Országos Tájház Szövetség VIII. konferenciáján. Az esemény további érdekessége, hogy a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Felemelő század programévad vándorkiállítását is megnyitották, mely a 19. századi nemzeti romantika és a polgári felemelkedés magyarországi sajátosságait mutatja be.
sajtóközlemény

Tradicionális borok neves családoktól, boros fejtörők két korty között, csőszkunyhóépítés, szőlőmustra - Szüreti Sokadalom szeptember 4-5.

Szentendre-Budapest, 2010. augusztus 25. - A szüret körüli munkákat és magát az ünnepkört eleveníti fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kora őszi fesztiválja, a Szüreti Sokadalom szeptember 4-én és 5-én. A skanzenes rendezvény mintegy családi fesztiválja és egyben előfutára a 19. Budavári Borfesztiválnak, amely szeptember 8. és 12. között kerül megrendezésre.
sajtóanyag és részletes program

Palóc Böske és Közönség Pesta egybekeltek - Megnyílt az Észak-magyarországi falu tájegység a szentendrei Skanzenben

Budapest-Szentendre, 2010. június 25. - A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepélyesen megnyitották az európai uniós támogatással megvalósított fejlesztési program utolsó elemét, az Észak-magyarországi falu tájegységet. Az átadása egy palócföldi lakodalom koreográfiáját követte, ágyvitellel, kikéréssel, vőféllyel és lakodalmi menettel. A Skanzen új falukomplexumát dr. Sólyom László köztársasági elnök adta át a teljes magyar nemzet kulturális közösségének a falvakból érkező ezres vendégsereg előtt. Ezzel lezárult a két éve zajló Skanzen Örökség Program, az Új Magyarország Fejlesztési Terv ún. kiemelt kulturális projektjei közül elsőként.
A Skanzen nyolcadik tájegysége az Ipoly és a Bodrog közötti, folyóktól szabdalt hegyvidéki terület, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Gömör 19-20. századi paraszti kultúráját, elsősorban építészetét és lakáskultúráját mutatja be.
sajtóanyag          fotóanyag


HALLGASSON BELE PODCAST ADÁSAINKBA! Az első adásban a tájegység építéséről nyilatkozik Nagyné Batári Zsuzsanna és Román Árpád.


A Skanzen 2010-es programjai

Letölthető prezentáció
interaktív prezentáció a prezi.com-on<< Vissza

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>