PÉKSÉG

Az Alföld tájegység utolsó épületében működik a Skanzen Pékség. A pékműhely kis boltjában a helyi mester által készített édes és sós süteményeket kóstolhatják meg. Kapható itt kovásszal készült kenyér, rongyos kifli, pogácsa, túrós táska és még sok egyéb finomság.

A pékséget az Izsákon az 1940-es évek elejétől 1998-ig működő, helyben pusztulásra ítélt Máté Ernő-féle pékség áttelepítésével alakítottuk ki. A műhely felszerelése a múlt század 40-es éveit idézi, amikor még fateknőben dagasztották a kenyeret, és a táblamunkát – a kenyértészta és a sütemények megformálását – fatáblán végezték. A kenyértésztát kerek vesszőkosarakban kelesztették, melyek a meleg oldalán sorakoztak. A frissen sült kenyeret, péksüteményt közvetlenül a sütőházból árusították.

Kóstolja meg a kemencében sült finomságokat, rétest, sajtos kiflit, az éppen kisült kenyeret!

Tudjon meg többet a pékekről! Olvasson bele a Pékműhelyek Magyarországon cikkbe!

<< Vissza

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>