PORTÉKA BOLT

Skanzen portán a honi portéka - Skanzen, bejárati épület

Míves kézműves termékek, sütő-főző edények, a Skanzen ropogós péksüteményei várják látogatóinkat a bejárati épületben található Portéka boltban, a Kisalföld tájegységben a Szatócs boltban, valamint az Alföld tájegység Pékség műhelyében.

A Portéka boltban kedvükre válogathatnak a betérők a többségében Népi Iparművészeti Zsűri által zsűrizett magyar kézműves termékek közül, melyek népi iparművészek és múzeumunkban foglalkozásokat és bemutatókat tartó mesterek kezeit dicsérik. Az eredeti darabok alapján készült használati tárgyak ma is beilleszthetők lakás- és öltözködési kultúránkba. A 19. századi nyomódúcokkal készült kékfestő terítők, tűpárnák, népi fűzött gyöngy és ötvös ékszerek, sütő-főző edények híven idézik és örökítik a múltat mindennapjainkba. A speciális témák és tárgyak iránt érdeklődőknek, gyűjtőknek is tudunk meglepetésekkel szolgálni különleges faragott mézeskalács ütőfákkal, kerámia kalamárissal. A Skanzen saját termékei is helyet kapnak a boltok árukínálatában, így a teremőrök által hímzett terítők, zsebkendők, levendulás zsákok.

A "Csináld magad" egységcsomagok segítségével otthon mindenki kipróbálhatja egy-egy hagyományos kézműves technika rejtelmeit. Például: szövés körmöcskén és szádfán, gyöngy nyakék fűzése, nemezelés, tojásírás.
Néphagyományaink tanulásához és tanításához könyvek, CD-ék és szakkönyvek szolgálnak segédanyagként a Portéka bolt kínálatában. 


Szatócsbolt
- Kisalföld, Undi lakóház

Haladjon a korral, süssön Váncza sütőporral! – a múlt századi reklámszlogen országszerte olvasható volt a kisebb és nagyobb kereskedésekben. A Kisalföld tájegység undi lakóházában működő szatócsbolt az 1930-as éveket idézi. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a szép és míves tárgyakat, a különlegeset és egyedit, és a krumplicukrot.

Hajdanán egy kisebb falusi közösség mindennapi igényeit elégítette ki az a családi tulajdonban működtetett üzlet, ahol a tűtől és cérnától kezdve a világításhoz használatos petróleumig, a faszegektől a csirizig, a szőlőpermetezéshez használatos kékkőtől a csizmahúzáshoz nélkülözhetetlen síkporig mindent lehetett kapni. Az egész világot meghódító szemes kávé forrása is a szatócsbolt volt a vidéki emberek számára, amelyről a falakon látható korabeli reklámtáblák is tanúskodnak. A szódavíz színes üvegpalackokban sorakozott a polcokon, a süvegcukrot és a táblás csokoládét mérlegen mérték ki. A szekrényfiókok feliratai az árukészlet gazdagságáról árulkodnak: keserűsó, szentjánoskenyér, vetőmagok, festékek.

Ma a Szatócsbolt régi idők ízeit idéző cukorkákkal és vásárfiákkal várja a betérőket. A kínálatban megtalálható a medvetalp, törökméz, ütőfás és ejzolt mézeskalácsok, valamint a gyermekek kedvelt játékai a vízi csicsergők, természetes anyagokból készült sípok, különböző hangkeltő eszközök, lúdtollas írókészlet.

<< Vissza

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>