A Jövő Építőmestereit oktatják a Skanzenben

A "Jövő Építőmesterei" című projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hild József Építőipari Szakközépiskola 15 diákja mélyedhet el a népi építészet különböző technikáinak gyakorlatában.
Szerző: Skanzen 2017. június 28.

jovo.jpg

 

A Jövő Építőmesterei című projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hild József Építőipari Szakközépiskola 15 diákja mélyedhet el a népi építészet különböző technikáinak gyakorlatában.

 

A pályázat során a diákok testközelből tapasztalhatják meg a hagyományos népi kultúra épített, tárgyi és szellemi kulturális örökségének hátterét. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban eltöltött tábor során a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében szereplő közösségekkel, tevékenységükkel eredeti formájukban hiteles forrásból ismerkednek meg. A múzeum már felépített tájegységein keresztül a magyar népi építészet építéstechnikai megoldásaival találkoznak koncentráltan, témaspecifikusan. Az elméleti oktatás tényleges tudáshátteret biztosít számukra a gyakorlati tábor során felmerülő problémák megoldására.

A gyakorlati tábor tevékenységeinek (tapasztási munkák, szalmafedés készítése, malomszerkezet javítása, meszelés) elmélete az oktatás alapján nem ismeretlen a diákok számára. Hagyományos, megújuló anyagokkal dolgozhatnak 3-4 fős csapatokban, minden tevékenységet kipróbálva. A munka során felmerülő problémákat, kérdéseket szakemberrel közösen oldják meg, figyelve arra, hogy a megoldás elméleti ismereteken alapuló legyen. Az irányított beszélgetések során a megoldásokra a diákok maguk jönnek rá.

Fontos felfedeznünk mai világunkban azokat az eljárásokat, amelyek segítenek újra közel kerülni a természethez, a természetes anyagokhoz, és nem utolsó sorban közvetíteni tudják a korábbi népi építészeti megoldások energetikai előnyeit is.

A pályázat címe: Jövő építőmesterei 2. - Hazánk nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása

 

Kódszáma: NTP-MKÖ-M-16-0003

 

jovoepitomesterei logok.jpg

jövő építőmesterei pályázat projekt szakmai gyakorlat építészet


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.