Mit üzennek a házak, az épületek?

Turi Attila építész személyes hangú levélben osztotta meg gondolatait a Skanzen épülő Erdély tájegységével kapcsolatban.
Szerző: Skanzen 2020. július 08.

Tisztelt Főigazgató úr !

 

Mint építész, s mint Szentendréhez kötődő, Pilisszentlászlói lakos írok Önnek. Napi utamon nyomon követhettem az erőfeszítést, amint az új és hatalmas  beruházás, az erdélyi tájegység megvalósul az új területen. S arra jutottam, hogy érzéseimet megosztom Önnel és munkatársaival, mert úgy illik, hogy szóljunk a jóról egy olyan korban, melyben a vélemény, a kritika, a hozzászólás parttalanul ömlik, a méltatás pedig hallgat.

 

Városban dolgozó emberként az erdő volt az a határ, ahol haza autózva leszakadtak rólam a gondok, ahol egy más közegbe kerültem – mint mesterem, Makovecz Imre a 80-as években a Pilisi Parkerdőben, Madas László védő szárnyai alatt. Az erdő határa volt az, ahol megszűntek a napi ügyek és egy más perspektívában, léptékben láttam a világot, kiterjedtebb összefüggéseiben, nyugodtabb szemlélettel tekinthettem át tevékenységemet, míg hazafelé autóztam.

 

Önök ezt a távot lerövidítették. Szavakkal nehéz kifejezni azt az érzést, melyet az új tájegység létesítése, s ennek uralkodó, égre mutató eleme a templom jelent számomra. Hamarabb vagyok otthon, s mindazt, mit messze mutatón az erdő jelentett, most egy épített mű – művek -  hordoznak számomra. Élmény volt látni az építést, hogy mennyire „semmik” a nyers falak, s miként lesz üzenetes egy épület, ahogy a részletek, az autóból szinte nem is érzékelhető finomságok, az archetipikus elemek megjelennek a templomon, s a kompozíción, a körbefogó épületek tömegén. Magam ars poétikáját is látom – nyilván – benne: részletek, a kéz finom teremtő munkája nélkül néma az építészet, nem szólítja meg a közösséget.

 

Templom.jpg

Épül a Nyáradgálfalvai templom a Skanzen Erdély épületegyütesében

 

Mostanában, mesterem s magam dolgait áttekintve egyre inkább az építészet, a környezet alakítás, a meta-természet üzenetessége foglalkoztat. Mit üzennek házaink, mit ad a kultúrtáj? Ebben a kulturális misszióban Önök élen járnak, s itt ragadom meg az alkalmat, hogy a személyes ajándékért – mely csak kicsiny része küldetésüknek – köszönetet mondjak Önnek és munkatársainak, s mindazoknak kik egy jó ügyért jókor összefogtak: közelebb hozták otthonomhoz a Hazát.

 

Pilisszentlászló, 2020-07-06

 

Üdvözlettel:

 

 

Turi Attila

Építész

MMA akadémikus

 

 

Turi Attila (Budapest, 1959. december 13. –) Ybl-díjas magyar építész, Budakalász főépítésze, a Pest Megyei Építész Kamara elnökségi tagja. A magyar organikus építészet meghatározó alakja, Makovecz Imre tanítványa és hajdani munkatársa. A Kós Károly Egyesülés építészeivel együttműködve vezető szerepet vállalt a 2001-es tiszai árvíz és a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésben. Középületek mellett nagyszámú lakóépületet tervezett.

Erdély templom Turi Attila építész


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...