A Skanzen gyűjteményei

A szentendrei Skanzen gyűjteménye közel 400 épületből, 80.000 műtárgyból, 9300 általános és 6329 történeti értékű adattári tételből, 118.000 fotóból, 21.117 diából áll.
Szerző: 2015. december 28.

ÉPÜLETGYŰJTEMÉNY
A SzNM telepítési tervében szereplő, a múzeum kezelésében lévő lakó- gazdasági és közösségi épületek gyűjteménye. Az objektumok egy része már felépült és az állandó kiállítások tájegységeiben látható, más részek még az épület raktárakban várják felépítésüket. A jelenleg is zajló tájegység építési munkák során újabb 45 objektum épül fel az Észak-magyarországi falu tájegységben. A teljes felépült, illetve lebontott, vagy még csak kiválasztott épület állomány megtalálható az intézmény folyamatosan aktualizált Épületjegyzékében.

MŰTÁRGY GYŰJTEMÉNY
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kezelésében lévõ muzeális néprajzi tárgyak gyûjteménye. A tárgy gyûjteményt tervszerûen és folyamatosan bõvítjük, a gyûjtés, vásárlás az intézmény gyûjteményfejlesztési koncepciója alapján, elsõsorban a múzeum telepítési tervéhez kapcsolódóan történik. Elsõsorban a hétköznapi élet jellemzõ tárgyai - sorozatai kerülnek a gyûjteménybe és kevésbé a kimagasló népmûvészeti értékû darabok. A leltározott tárgyak száma közel 60.000 darab. Mûtárgyaink jelentõs része – mintegy 26.000 darab – ma már állandó kiállításainkban látható, de a többirõl is szöveges és képes információ olvasható belsõ hálózatunkon és honlapunkon.

ADATTÁR
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Adattárai különböző egységekbe rendezve működnek.

Magyar Népi Építészeti Archívum
A magyar nyelvterület egészéről származó népi építészeti felmérések, néprajzi, történeti adatgyűjtések, a múzeumban őrzött tárgyakhoz kapcsolódó feljegyzések, a múzeum tudományos gyűjtő- és feldolgozó tevékenységének dokumentumai találhatóak az adattárnak ebben a részlegében. A részletes mérnöki épületfelmérések mellett, rendkívül gazdag fényképes dokumentáció segíti a népi építészet iránt érdeklődő kutatók munkáját.

Történeti Adattár
Ebben az adattári részlegben őrzik a történeti értékű írott, nyomtatott dokumentumokat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum élenjáró szerepet játszott alapításától a különböző levéltárakban őrzött vonatkozó történeti források másolatainak feltárásában, összegyűjtésében. Ezek a források jelentős mennyiségű hagyatéki leltárat, árszabást tartalmaznak. A történeti források segítsége a hiteles berendezések kialakításában elengedhetetlen. Számos családtörténeti vonatkozású irategyüttes gazdagítja a gyűjteményt.

Épületdokumentáció
Az Szabadtéri Néprajzi Múzeum telepítési tervében szereplő épületek és építmények néprajzi, történeti és építészeti dokumentációja közel 17.000 lapnyi terjedelemben. A jelenleg már felépült objektumok mindegyikére vonatkozó rajzos- szöveges és képi dokumentáció mellett a kiválasztásra került ám még meg nem épített építmények felmérései is ebben az adattári egységben találhatóak. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapkoncepcióját kiegészítő új kutatási irányok, így az erdélyi és a 20. század második felének életmódját-építkezését feltáró munkák is ide kerülnek folyamatosan. A dokumentumok számozása az Épületjegyzék számozása szerint történik, így kutatható.

Fotógyűjtemény
A népi építkezés, település, lakásberendezés, életmód témaköreiben készített fotódokumentáció a múzeum tevékenységi körébe tartozó objektumokról, valamint a múzeumi tudományos kutatásokkal kapcsolatban készített felvételeket tartalmazza a magyar nyelvterület egészéről. Rendkívül részletes fotódokumentációk őrzik az egyes múzeumi épületek bontásainak történéseit. A házak berendezéseinek hiteles rekonstrukcióihoz értékes források az egykori állapotokat rögzítő felvételek. A közel 80.000 negatív és a majd 20.000 diapozitív jelentős részben már digitalizált.

Magyar Népi Építészeti Gyűjtemény
Dr. Vargha László hagyatékából képzett különgyűjtemény,  melynek része a külön fotónegatív gyűjtemény és a diapozitív gyűjtemény is. Vargha László (1904-1984) népi építészet kutató tudományos hagyatéka; népi építészeti felméréseket, rajzokat, tanulmányokat, írásos feljegyzéseket és egyéb dokumentumait is tartalmazza 2.597 tételnyi anyagot. A Fotógyűjteménye 18.739 darab fényképfelvételből és 3.914 darab diapozitívből áll, ezek jelentős része már digitalizált.

A Hoffmann Tamás szakkönyvtár 23240 kötetet számlál.

Skanzen gyűjtemények műtárgyak adatbázisok


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.