Két új magyarországi kulturális útvonal az Európa Tanács listáján

A Cirill és Metód Útvonal és a Vaskori Duna Út nyerte el a címet.
Szerző: Skanzen 2021. június 14.

Az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodás (EPA) kormányzó testülete öt új hálózatnak ítélte oda az ET Kulturális Útvonal címet. A Cirill és Metód és a Vaskori Duna Út mellett az Aeneas Útvonal, az Alvar Aalto, és az európai d'Artagnan Út érdemelte ki az elismerést. Jelenleg 45 hálózat rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala címmel.

 

Magyarország eddig hét útvonal része volt, amelyhez csatlakozott a Cirill és Metód, és a Vaskori Duna Út. A Cirill és Metód Útvonal a közép-, kelet- és dél-európai országok közös európai örökségét köti össze. A csehországi Velehrad városából indulva olyan zarándokutakat kapcsol össze, amelyek a 9. században élt szent Cirill és Metód nyomában vándorolnak. A hálózat jelenleg tizenkilenc tagból, és hat országból - Csehország, Szlovákia, Görögország, Magyarország, Szlovénia, Bulgária - áll.

 

Vaskor.jpg

 

A Duna régió régészeti emlékeit bemutató Vaskori Duna Út a múzeumok, egyetemek, kutató és örökségvédelmi intézmények, önkormányzatok, egyesületek, turizmus szervezetek és az érintett helyszíneken működő szolgáltatók országhatárokon átívelő együttműködéseként jött létre. A Vaskori Duna Út Egyesületet négy ország - Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia - szervezetei hozták létre 2020-ban, a tagok száma folyamatosan bővül a Duna régió országaiban.

 

 

Európa Tanács Kulturális Útvonalak program

 

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, hogy az utazáson keresztül hívja fel a figyelmet az egyes tagországok kulturális örökségéből összeadódó közös hagyomány fontosságára. A program célkitűzése egyrészt a kultúrák közti párbeszéd, az európai kulturális identitás erősítése, másrészt a természeti és kulturális örökség megóvása és fenntartható bemutatása.

 

A cím elnyeréséhez a pályázóknak számos feltételnek kell megfelelniük. Legfontosabb kritérium az útvonalhoz tartozó hálózat működtetése, a turizmus mellett a tudományos együttműködés, a helyszínek és a fiatal generációk bekapcsolása. A Kulturális Útvonalak tevékenységét a későbbiekben is rendszeresen ellenőrzik és három évenként meg is újítják.

 

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz.

 

Az Európai Kulturális Útvonalak programot Magyarországon (2019-től) a kultúráért felelős miniszter megbízása alapján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága koordinálja.

 

További információ:  https://kulturalisutvonalak.hu/

 

 

SZKÖI örökség turizmus


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...