Junior Prima-díjas lett a Skanzen munkatársa

Junior Prima Díjban részesült Pál-Kovács Dóra táncantropológus, a Skanzen munkatársa.
Szerző: Skanzen 2018. október 24.

Junior Prima Díjban részesült Pál-Kovács Dóra táncantropológus, a Skanzen munkatársa október 19-én.

 

A Prima Primissima életre hívói 2007 óta jutalmazzák azokat a harminc év alatti tehetségeket, akik a saját korosztályukon belül kiemelkedő teljesítményt nyújtanak egy adott szakterületen. A díjat évről évre a tudomány, a sajtó, a színház- és filmművészet, a zeneművészet valamint a népművészet és közművelődés kategóriában adják át. Pál-Kovács Dóra ez utóbbi kategóriában nyerte el kilenc kortársa mellett a rangos elismerést.

 

 JuniorPrima_2018.jpg

A díjazott (jobbra) dr. Csonka-Takács Eszterrel, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatójával

 

Pál-Kovács Dóra már kiskorában megismerkedett a tánccal: előbb a német nemzetiségi, később a magyar néptánccsoportban szülővárosában, Szekszárdon. A tánc iránti elköteleződése olyannyira erős volt, hogy későbbi néprajzos hallgatóként is a táncantropológia szakirányt választotta a Szegedi Tudományegyetemen. Gyakorlatát az MTA BTK Zenetudományi Intézetében végezte. Meghatározó tanárai Varga Sándor, Fügedi János és Felföldi László voltak. Jelenleg is ebben a témában kutat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Hungarológiai doktori iskola doktorandusz hallgatójaként.

 

2015-től dolgozik a Skanzen egyik szervezeti egységének, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának  szakmai referenseként. Részt vesz a szellemi kulturális örökség listáján szereplő közösségekkel való kapcsolattartásában, a nemzeti jegyzékre való felterjesztések kidolgozásában, valamint szakmai és a nagyközönségnek szóló rendezvények és fesztiválok, így például a Pünkösdi Örökség Ünnep előkészítésében, lebonyolításában.

 

Táncantropológusként a táncot kulturális jelenségként vizsgálja - főként az érdekli, hogy milyen módon ragadhatóak meg a női és férfi szerepek az erdélyi, Maros-Küküllő menti Magyarózd tánchagyományában a 20 században és napjainkban.

 

Szakmai tudása megjelenik a Skanzen most épülő Erdély tájegységének muzeológiai előkészítésében is: Az erdélyi tánchagyományokat bemutató tánccsűr koncepciójáért, valamint az erdélyi románság népi építészetét, kultúráját és társadalmát bemutató román házért felel. Többek között azon dolgozik, hogy a tájegységre jellemző tánckultúrát a lehető legszemléletesebben tárhassák a nézők elé az új kiállítási egység elkészültekor.


Gratulálunk a díjhoz és további sok sikert kívánunk!

Skanzen Junior Prima Junior Prima Díj díj elismerés Pál-Kovács Dóra


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

Gyászhír

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett kollégánk Széles Miklós Zsolt türelemmel viselt, hosszú betegség után visszaadta lelkét a Teremtőnek.