Megjelent a Skanzen első ötven évét bemutató kötet

Megjelent az "Elképzelt álmok, megvalósult történetek - A Skanzen első ötven éve (1967-2017)" című kiadvány, mely a múzeum eddigi történetét foglalja össze.
Szerző: Skanzen 2019. január 23.

Megjelent az Elképzelt álmok, megvalósult történetek - A Skanzen első ötven éve (1967-2017) című kiadvány, mely a múzeum eddigi történetét foglalja össze.

 

A kötetben az átfogó múzeumtörténeti áttekintést a Skanzenhez szorosan kötődő emberek személyes emlékei, benyomásai egészítik ki. Segítségével többek között arra is választ kapunk, hogy mi vezetett el az eredetileg a népi építészeti örökséget bemutatni hivatott múzeumtól egészen a mai, úgynevezett nyitott, “társadalmi múzeumig”.

 

skanzen_elso_50_eve_kiadvany.jpg

 

A kötet első felében a Skanzen fejlődésének fontosabb állomásait ismerhetjük meg, de az összefoglaló kitér arra is, hogy milyen alapelvek mentén dolgoznak mai napig szakembereink. Választ kapunk többek között arra, hogyan és miért alakult ki a múzeum építésének gondolata, hogyan történik az épületek kiválasztása, áttelepítése, berendezése és hogy hogyan épültek fel évről évre a különböző kiállítási egységek. Megtudhatjuk, milyen folyamatos átalakulás jellemezte az elmúlt fél évszázadban a múzeumot, amely időről időre óhatatlanul újraértelmezte magát - akár belső erőforrásaira, új ötleteire, kezdeményezéseire támaszkodva, akár a nemzetközi muzeológiai tendenciák és kihívások hatására. Ezt egészítik az egykori alapítók, munkatársak, a Skanzenhez szorosan kötődő személyek, jelenlegi kollégák élményei, visszaemlékezései. Azon túl, hogy számos háttérinformációt, érdekes történetet rejtenek, jól illusztrálják, milyen gazdag az itt folyó munka érzelmi kötődésekben és szakmai kihívásokban egyaránt.

 

A kiadvány egy hiánypótló olvasnivaló lehet azok számára, akik a Skanzen tevékenységét, eddigi történetét egy kötetben szeretnék közelebbről megismerni. Nem éri be azzal, hogy felsorolja a legfontosabb momentumait a múzeum fejlődéstörténetének: választ kapunk a miértekre, és végigkísérhetjük azt a folyamatot is, hogy hogyan vált a Skanzen a budapesti Néprajzi Múzeum egykori Falumúzeumi Osztályából egy nemzetközi szinten is meghatározó európai skanzenig, Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumáig.

 

A kötet szerzői: Cseri Miklós és Sári Zsolt.

A kiadvány a Skanzen50 című, rendhagyó múzeumtörténeti kiállításhoz kapcsolódik. Megvásárolható a múzeum Portékaboltjában a nyitvatartási időben, megrendelhető a skanzenporteka@skanzen.hu emailcímen.

Skanzen Skanzen50 kiadvány A Skanzen első ötven éve


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.