Sabján Tibor, az építész-muzeológus

A búbos kemencék és a Népi cserépkályhák című könyv, a visegrádi vár reneszánsz cserépkályháinak rekonstrukciója is kapcsolható Sabján Tiborhoz.
Szerző: Skanzen 2019. április 26.

Sabján Tibor Emlékkonferencia

(1952-2009)

 

Egykori munkatársunkra, barátunkra, a Skanzen muzeológusára és építészére emlékeztünk április 24-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

 

Sabján Tibor Konferencia.jpg

 

Számos kutatás, kiállítás, enteriőr kötődik a nevéhez, illusztrációi a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításvezetőjének díszei. Régészeti és a tüzelőberendezések terén szerzett ismeretei hiteles kályha-, épület- és enteriőrrekonstrukciókat eredményeztek, amelyek más szaktudományok képviselői számára is megkerülhetetlenek. „Tibor új ajtókat nyitott számunkra a szabadtéri muzeológia gyakorlatában” – fogalmazta meg Nagyné Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a Skanzen tudományos és ismeretátadási igazgatója. 

 

Sabján Tibor magasépítész szakon végzett az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán. Építész technikusként indult pályafutása a Skanzenben, majd négy évvel később néprajzi tanulmányokba kezdett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Harminchárom évet töltött a múzeumban.

 

Első néprajzos-muzeológus munkái a Skanzen Alföld tájegységéhez kötődnek. A Dusnoki szélmalom berendezése, a Nagykőrösi kékfestő műhely működtetése fűződik a nevéhez. Feldolgozta az alföldi mezővárosok népi építészetét és szeretett volna több mesterséget bemutatni az Alföldön. A Felföldi mezővárosban a Mádi kereskedőház felelős muzeológusaként ő irányította a figyelmet a papírtárgyak gyűjtése felé.

 

Papírrekonstrukció S.T..jpg

 

Régi kártyák és címkék hiányzó részleteit egészítette ki precíz és gyönyörű rajztudásával, amiket ma már digitálisan sokszorosítva használhat a múzeum – meséli Nagyné Batári Zsuzsanna: Innovációk a szabadtéri muzeológia gyakorlatában Sabján Tibor munkásságában című előadásában.

 

Szalai András: A képíró című felszólalásában kiemelte, hogy grafikai munkássága meghatározta tudományos munkáit. „Szemet gyönyörködtető, részletgazdag, realista rajzai a néprajz és a régészet meghatározó alakjává emelték. A precíz és dokumentáló stílus, amit elsajátított építészként, jól működött néprajzosként is.”

Sabján Tibor Kályharekonstrukció.jpg

A búbos kemencék és a Népi cserépkályhák című könyv, a Visegrádi vár reneszánsz cserépkályháinak rekonstrukciója is kapcsolható Sabján Tiborhoz. 

 

A Kisalföld házainak tüzelőberendezéseit kutatta a nyolcvanas években. Búbos kemencékkel kezdte, majd a népi cserépkályhák felé fordult az érdeklődése. Belecsöppent a régészetben is a kályhacsempék rekonstrukciós munkáiba. Budán, a Víziváros ásatása során előkerülő kályhacsempe darabból rekonstruált késő-középkori díszes cserépkályhát – meséli Buzás Gergely régész, aki Sabján Tibor és a későközépkor régészete címmel tartott előadást. Régészekkel és restaurátorokkal közösen rekonstruálták a Visegrádi Vár királyi udvarainak csempés kályháit. 2008-ban megépült a Mátyás-címeres kályha két verziója a Visegrádi Fellegvárban. A kétezres évek közepén a Diósgyőri vár Anjou-kori kályháit dolgozta fel.

 

Középkor iránti érdeklődése nem merült ki a kályhacsempék rekonstrukciós munkáiban, Takács Miklós: Veremház-rekonstrukciók az utóbbi két évtized Árpád-kori településrégészetében címmel az Árpád-kori települési régészetben való aktív részvételét emelte ki. Építészeti tudása járult hozzá annak kitalálásához, hogyan épülhetett az Árpád-korban elterjedt félveremház típus. Sokoldalúságát tovább árnyalta Szulovszky János: Sabján Tibor és a mesterségek kutatása és Buzás Miklós: Sabján Tibor, a mérnök címmel tartott előadása.

 

Széleskörű érdeklődésének köszönhetően Sabján Tibor kanyargós pályát futott be, amivel nemcsak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum meghatározó egyénisége, de a hazai tudományos élet ismert alakja is lett. Néprajz, építészet és régészet, gyakorlati és elméleti ismeretek és készségek kapcsolódtak össze munkáiban. Elméleti és gyakorlati szakember egyszerre, aki arra is szánt energiát, hogy a megszerzett tudást közérthetően adja át laikusoknak.

 

Koszorúzás S.T..jpg

 Az Emlékkonferencia végén megkoszorúzták a sírját.

 

 

 

 

konferencia munkatárs régészet építészet néprajz


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...