Határtörténetek - felhívás

A Skanzen felhívása egy készülő virtuális kiállításhoz: Ossza meg velünk HATÁR-ral kapcsolatos történeteit, tárgyait, fotóit!
Szerző: Skanzen 2020. május 06.

fortepan_22554_1964_Komarom_vamvizsgalathatartortenetek_gyujtes_skanzen.jpg

 

 

„Ismerem ezt a mozdulatot, ezt a látszólag kimért, de valójában nagyon is agresszív mozdulatot, amivel a vámos belepiszkál az előttem ülő öreg néni szatyrába, azt, ahogy finoman megnyomkodja a néni szendvicseit, ahogy kutatóan a retikülje szögleteibe mélyeszti a kezét.” 

(Dragomán György: Vámvizsgálat)

 

 

Milyen emlékeket őrzünk a HATÁRról?

A Skanzen felhívása

 

 

Szinte mindannyian őrzünk határtörténeteket. Határátlépésekről, határokon átívelő kapcsolattartásról, határokon átívelő kereskedelemről, vagy akár csempészetről.

Itt a lehetőség, hogy elmeséljük őket!

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az elmúlt 100 év határtörténeteiből szervez gyűjtést, és szeretne ezekből minél többet megjeleníteni, egy virtuális közösségi kiállítás formájában, a Határtalan Skanzen tematikus év keretében.

 

Ehhez kíváncsiak vagyunk az Ön élményeire is! Vannak-e olyan tárgyai, fotói, emlékei az 1920 és 2020 közti időszakból, amelyek a HATÁRhoz kapcsolódnak? Ha igen, arra kérjük, ossza meg velünk!

 

Várjuk HATÁRhoz kapcsolódó élményét, történetét, ehhez kapcsolódó tárgyait vagy fotóit (akár digitális formában) a hatartortenetek@skanzen.hu emailcímre!

 

A beérkezett anyagokat a múzeum kizárólag kutatási, kiállítási, illetve a gyűjtést segítő kommunikációs célokra használja fel. Tárgyfelajánlás esetén a tárgy a múzeum gyűjteményébe kerül. A felhasználás során minden esetben az adatvédelmi szabályoknak megfelelően járunk el.

 

Elérhetőség

Kmellár Viktória

néprajzos muzeológus

hatartortenetek@skanzen.hu 

 

/Fotó: Fortepan, 22554 - Vámvizsgálat Komáromban, 1964, Magyar Rendőr/
/A fenti idézet forrása: az író hivatalos honlapja, illetve a Jelenkor folyóirat LVIII. évfolyamának 7-8. száma./

Skanzen határtörténetek Határtalan Skanzen határ felhívás gyűjtés


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...