A mendei és maglódi templomdíszítés pünkösdi hagyománya

Szerző: Skanzen 2020. május 29.

Más években a Skanzen pünkösdkor tartja Pünkösdi Örökség Ünnepét, amelyen Magyarország szellemi kulturális örökségeinek színes palettája jelenik meg minden évben.

 

Ezen a hétvégén ebben a formában nem valósul meg a rendezvény, de honlapunkon bemutatjuk a Pest megyei Mende és Maglód evangélikus templomdíszítésének pünkösdi hagyományát. A mendei hagyomány 2011 óta, a maglódi hagyomány 2018 óta a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének része.

 

Mende.jpg

 Mendei templomdíszítés a Skanzen Jánossomorjai kápolnájában

 

Pünkösdi templomdíszítés Mendén és Maglódon

 

Pünkösdkor, a természet újjászületésének jelképeként országszerte jellemző volt a zöld ággal, virággal díszítés. A mendei és maglódi evangélikus templom feldíszítése a pünkösd ünnepéhez kapcsolódó, tavaszköszöntő szokás. A templomdíszítésben a két falu evangélikus szlovák lakossága vesz részt. A templomot zöld ágakkal, hímzésekkel, szalagokkal, virágokkal díszítik és ezzel ünneplik a természet újjászületését. A férfiak a nyárfák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése és a fák kendőkkel díszítése.

 

Maglód2.jpg

 Maglódi templomdíszítés a Skanzen Jánossomorjai kápolnájában

 

A pünkösd vasárnapi és hétfői szertartások a feldíszített templomban zajlanak. A maglódi templomi zöldágazás külön érdekessége, hogy a gyülekezet tagjai helyi népviseletben vesznek részt az istentiszteleten.

 

A mendei templomdíszítésről készült film 1. részét  itt  találja.

A mendei templomdíszítésről készült film 2. részét  itt  találja.

A maglódi templomdíszítésről készült filmet  itt  nézheti meg.  

 

szellemi örökség templomdíszítés Mende Maglód


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Év-kör-kép

Az évszakok váltakozása, a gazdasági év munkaalkalmai és a jeles napok szokásai meghatározták a paraszti életmódot. Az évkörnek megfelelően „mindent a maga idejében” végzünk.