Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Gyümölcsoltó Boldogasszony a termékenység ünnepe.
Szerző: Skanzen 2020. március 25.

A hiedelem szerint az a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján óránként imádkozik, élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik.

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja Jézus fogantatásának ünnepe, Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust. A hírt Gábriel arkangyal vitte el a Názáretben lakó Máriának. Március 25-e ezért a legszélesebb értelemben véve termékenység-ünnep. Ez az alapja annak a szokásnak, hogy ezen a napon végzik a fák oltását, tisztogatását és ezen a napon kell palántázni is, mert az új oltáson, palántán áldás lesz.

 

Máriaradna Mária.jpg

Máriaradnai a magyar Mária-kegyhelyek egyike Romániában

 

Az Ipoly-vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert úgy tartották, ha letörne az ága, az szerencsétlenséget hozna.  Zagyvarékason, a Mura-vidéken, Göcsejben él az a hiedelem, hogy a Gyümölcsoltó Boldogasszonykor beoltott fának az ágait nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle. Aki a beoltott fát levágja, az megvakul, halála után pedig elkárhozik. Vannak helyek, ahol Boldogasszonykor a gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, hogy ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését. Egyes vidékeken a terméketlen fát termővé tudták varázsolni ezen a napon. A moldvai csángók megfenyegették a terméketlen fákat, hogy kivágják őket, mire a fa termővé fordult. Csíki falvakban az ilyenkor oltott gyümölcsfákra rontás ellen piros szalagot kötöttek.

 

Időjárási megfigyelések is kötődnek ehhez a naphoz. Ha ilyenkor megszólalnak a békák, akkor még negyven napig hideg lesz. Ha derült az idő, akkor jó termés várható. Ha március 25-én hideg idő van, akkor hamarosan vége a télnek.

kalendárium ünnep


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.