Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozzátok el a családot ebbe a csodavilágba!
Szerző: Skanzen 2017. május 29.

Mi, skanzenesek már évtizedek óta azon dolgozunk, hogy a Skanzen egy olyan hely legyen, ahol jó lenni.

 

A népi kultúra ismerete gyökereket, identitást ad, ami kapaszkodót nyújt a mai világban is. Hiszünk abban, hogy a családdal töltött idő, az örömteli együttlétek, az igényesen eltöltött szabadidő meghatározó a gyerekek fejlődése szempontjából. A múzeum élménypontjai, melyet a szabadtéri kiállításunk különböző pontjain alakítottunk ki, nem csak a gyerekeknek szólnak, hanem arra is alkalmasak, hogy a szülőkkel végre együtt fedezzenek fel a paraszti élethez kapcsolódó érdekességeket, törvényszerűségeket, együtt játszhassanak.

 

Ezért fontosnak tartjuk, hogy olyan közeget biztosítsunk a családok számára, ahol élményekkel, tudással gazdagodhatnak, ahová felnőtt és gyerek számára is öröm eljönni. Mi a tudást nemcsak megőrizni akarjuk, hanem tovább is szeretnénk adni, de úgy, hogy befogadható, érdekes, emlékezetes legyen.

 

A már működő, úgynevezett aktív helyszíneink mellé sorakoztattuk fel gyermek-élménypontjainkat, hogy még izgalmasabb legyen a gyerekek számára is a látogatás. 

 

 

Ismerkedj meg gyermek-élménypontjainkkal!

A számozott jelölések a Skanzen térképén való számozást, elhelyezkedést jelölik. A helyszíneken keresd a gyermek-élménypontokat jelölő szélforgós cégéreket!

 

A Fény Háza (Harkai lakóház, X-4) 

Mivel világítottak a parasztházakban a villany bevezetése előtt? Hogyan gyújtottak tüzet a szabadban gyufa nélkül? Milyen lehetett egy hosszú téli este a gyertya lángja mellett? Mindezekre választ kapsz a Fény Házában! Kiállításunkban bemutatjuk, milyen világítási módok léteztek a paraszti háztartásokban hajdanán, és milyen életmódbeli változást hozott a villanyvilágítás elterjedése. Megismerheted a tűzhöz kapcsolódó hiedelmeket, babonákat, és rávilágítunk a fény számos fizikai tulajdonságára is. A kiállítás végén interaktív nyomozós játékunkban is kipróbálhatod magad!

 

skanzen_fenyhaz.jpg

 

Fa-ház (Iklódbördöcei pajta, IX-3 mellett)

A Fa-ház egy interaktív kiállítás és játszóház, egy hatalmas boronafalú pajtaépületben, mely szintén fából készült. Itt mutatjuk be a fát, mint élő anyagot és alapanyagot. Fából készült eszközöket, a famegmunkáláshoz használt szerszámokat lehet itt látni és kipróbálni. Az erdő környezeti szerepét és néhány hagyományos „fás” mesterséget filmrészleteken mutatunk be. A kisebbek fajátékokkal játszhatnak, a különböző fafajták tulajdonságaival ismerkedhetnek.

 

skanzen_fahaz.jpg

  

 

 Játékudvar (Uszkai lakóház udvara III-3)

Kedvelt pontja a múzeumnak a Játékudvar, amely szabadtéri játékokkal várja a látogatókat. Mocsárjáró, célbadobók, gólyaláb, táblás és ügyességi játékok közül lehet válogatni. 


skanzen_jatekudvar.jpg

 

Játszóház (Hajdúbagosi lakóház, VI-4)

 

  • Tematikus év: Határokon át. Az első szobában az 1930-as évekből származó társasjáték újragondolt változatával játszhatnak a látogatók. A játék során a Kárpát-medence területét kell körbe biciklizniük, ezalatt megismerkednek a néprajzi tájaival, sajátosságaival és a múzeumban bemutatott értékekkel.
  • Memory room (Emlékgyűjtés): A hátsó szobában teremtünk lehetőséget a határral kapcsolatos élmények, emlékek megosztására.

 

Élet a tanyán (Nagykunsági állattartó tanya, VI-10)

A Nagykunsági állatartó tanyán a gyerekek élőben is megismerkedhetnek a hagyományos paraszti gazdaságban fellelhető tipikus állatfajtákkal, így például a rackával, a mangalicával, a szürkemarhával, vagy a pulival. Megtanulhatják, hogy az állatokat egykor nem házikedvencként, hanem haszonállatként tartották, hiszen ők látták el a paraszti világban az embereket gyapjúval, tejjel, tojással, hússal vagy éppen trágyával. Az állatokról szakképzett, állandó személyzet gondoskodik. (Kérjük látogatóinkat, hogy a tanya látogatása során ne etessék az állatokat, ne menjenek be az állatok területére, kutyájukat pedig ne vigyék be a tanyára vagy annak közelébe. Köszönjük a megértést!)

 

skanzen_allattanya.jpg

 

Gyerekgazdaság (Csökölyi lakóház, VII-4)

Milyen lehetett az élet a tanyán? Milyen volt a tehénfejés, az állatok etetése, a répa ültetése? Városi életünkben nehéz ezt elképzelni, de annál inkább kipróbálnánk. A gyerkőcök nálunk gazdának és gazdasszonynak állhatnak a a Dél-Dunántúl tájegység Csökölyi portáján. A kizárólag gyerekeknek tervezett kiállítási egységben biztonságos körülmények között minden elképzelt, vágyott, megálmodott, paraszti állattartással, növénytermesztéssel kapcsolatos tevékenységet kipróbálhatnak a kisebbek. Ám egy parasztporta sem parasztporta kert és növények nélkül. A valódi zöldségekkel bevetett kiskert mellett a gyerekek tanulókertben tanulhatják megkülönböztetni a hagymát, a répát, és "eljátszhatják" azok beültetését, betakarítását is.

 

gyerekgazdaság.jpg

  

Mesekert játszótér (VIII)

A Skanzen Mesekert játszótere Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája, akik az ország legkülönlegesebb, bűvös játszótereit készítették: a Zöld Pétert a Millenárison, a Mátyás királyosat Visegrádon, a Tündér Ilonásat a Holnemvoltban. A skanzenbeli Mesekert játszótéren olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok, Az igazmondó Góbé vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel a kisgömböcös szereplőket mozgató hinta, halas csúszda, lendkerekes körhinta, kakasos mászóoszlop, kismalacot táncoltató mókuskerék. A mesék nemcsak a játékszereken élhetők át újra és újra, hanem a helyszínen is olvashatóak egytől egyig - így azok a szülők és gyerekek is ismerősként üdvözölhetik a színes figurákat, akik itt találkoznak először az adott népmesével.

 

mesekert.jpg


Bábszínház (Harkai lakóház, X-4) 

Egy bábszínház, ahol nemcsak néző lehetsz! Milyen lehet egy valódi, óriási paraván mögött, igazi bábokkal, akár egy egész pajtányi nézőseregnek játszani? Úgy gondoltuk, megvalósítjuk sok-sok gyerek (és sok szülő gyerekkori) álmát, és létrehozunk egy helyet igazi felszereléssel, ahol nemcsak nézni lehet, mi történik a színpadon, hanem mindenki eljátszhatja kedvenc meséit, vagy szabadon engedheti fantáziáját, és új történeteket, kacagtató vagy szívhez szóló jeleneteket játszhat el. Gazdag bábkészlet, színes hátterek, színpadra átírt, régi és új mesék folyamatosan bővülő forgatókönyvei várják a családokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat, hogy Vitéz Lászlóként serpenyővel náspángolják el a csúnya ördögöt, királyfiként megmentsék az elrabolt királylányt a sárkánytól, vagy csak egy jót bohóckodjanak a paraván mögött a különféle bábkarakterek bőrébe bújva. A pajta két oldalán sorakozó öreg ajtók kulcslyukain bekukucskálva különféle bábtípusokat ismerhetnek meg a kíváncsi látogatók. 


babszinhaz_haborusbabok.jpg

 

Kisbolt (Tokaji lakóház pincéje, II-2)

Klein Mózes szatócsboltja közelében, a Felföldi mezőváros tájegységben kapott helyet a gyerekek szatócsboltja, a Kisbolt. Klein Mózesnél rácsodálkozhatunk, mennyire más volt régen egy üzlet, ahol még boltos szolgálta ki a pult mögül a vásárlókat. A Kisboltban az árukat megfoghatják, átrendezhetik, kipróbálhatják a kasszát és méricskélhetnek is a gyerekek.  

 

kisbolt.jpg

 

Készen állsz a kalandra?

  

További izgalmas helyszíneinket az aktív helyszínek között találjátok:

- Erdőhorváti kerek perec sütése (hétvégente)

- Boszorkánykonyha

- Sárközi gyöngyfűzés (hétvégente)

- Mit csinál a molnár? A vízimalom felújítás miatt nem látogatható

- Falusi iskola

- Dédanyáink konyhatitkai

- Gyertyamártás (kivéve a nyári hónapokban)

- Szövés-fonás

gyermek-élménypontok gyermek élménypontok gyerekeknek gyerekprogramok kisbolt fényképész játékudvar mesekuckó élet a tanyán csodapajta mesekert játszótér bábszínház fa-ház fény háza


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Játékos pihenők

A Skanzenben az idei szezontól új, játékra és gondolkodásra késztető, színes, interaktív helyszínek kínálnak lehetőséget a pihenésre.
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...