Állítson emléket!

Járuljon hozzá a Skanzen új, időszaki kiállításához első világháborús családi emlékével!
Szerző: Skanzen 2019. március 08.

skanzen_allitsonemleket.jpg

 

Állítson emléket!

 

Első világháborús emlékeket keresünk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum új időszaki kiállításához

 

Van olyan története, amelyet szülei, nagyszülei, dédnagyszülei meséltek az első világháborúról?

 

Vannak olyan fotói vagy relikviái, amelyek erre emlékeztetik?

 

Most ezeknek – akár digitális formában történő – megosztásával is segíthet a Skanzen egy hamarosan nyíló első világháborús kiállításának előkészítésében.

 

A Skanzen a közeljövőben egy átfogó tárlatot szentel az első világháború időszakának, amelyben a háborúnak a vidékiek mindennapi életére gyakorolt hatásait mutatja be. Ebben a személyes emlékeknek, tárgyaknak és történeteknek is fontos szerepet szánunk.

 

Nemcsak tárgyakat várunk, hanem bármilyen családi emlék, történet, amely a „Nagy Háborúhoz” kötődik, gazdagíthatja a kiállításunkat és segítheti kutatóink munkáját.

 

Ezeket a következőképpen juttathatja el hozzánk:

 

Szövegek, írásos visszaemlékezések

Elsősorban digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre.

 

Fényképek

Elsősorban szkennelve, digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre. Amennyiben a múzeumnak szeretné adományozni a fényképet, abban az esetben ajándékozási szerződést kötünk Önnel.

 

Tárgyi emlékek

Elsősorban lefotózva, digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre. Amennyiben a múzeumnak szeretné adományozni a tárgyat, abban az esetben ajándékozási szerződést kötünk Önnel.

 

Ha nincs módja digitális formában eljuttatni hozzánk emlékeit, forduljon munkatársunkhoz a lent megadott elérhetőségen.

 

Bővebben a készülő kiállításról:

 

A szentendrei Skanzen új időszaki kiállítása a „Nagy Háború” falusi és mezővárosi gazdaságára, társadalmára, kultúrájára és hétköznapjaira gyakorolt hatásait, a világégés okozta gyökeres változásokat kívánja bemutatni eredeti néprajzi tárgyakkal, történeti források, visszaemlékezések sorával.

 

Hogyan fogadta a háborút a vidéki lakosság? Mik azok a változások, amelyekhez alkalmazkodnia kellett a paraszti társadalom tagjainak a háború alatt? Milyen új tárgyak, jelenségek, szokások és újítások jelentek meg ebben az időszakban? Mi tűnt el végérvényesen a falusi társadalom életéből? Hogyan maradt fenn az egyéni és a kollektív emlékezetben a világháború? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ. A leendő látogató a saját maga által beküldött tárgyakkal és dokumentumokkal is találkozhat majd a kiállítótér termeiben.

 

Kérdés, észrevétel, bővebb információ:

Kloska Tamás történész-muzeológus

elsovh@skanzen.hu

 

(Fotó: Dombrádi Alajos magángyűjtő fotója)

Skanzen első világháború I. világháború kiállítás időszaki kiállítás állítson emléket


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Tanulás

Örökség Műhelyek

Mit hagytak ránk örökül elődeink? Van ezek között a „régi, de nem ósdi” dolgok között valami, ami képes túlélni évszázadokat, megújulni, életünk részévé válni?