Állítson emléket!

Járuljon hozzá a Skanzen új, időszaki kiállításához első világháborús családi emlékével!
Szerző: Skanzen 2019. március 08.

skanzen_allitsonemleket.jpg

 

Állítson emléket!

 

Első világháborús emlékeket keresünk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum új időszaki kiállításához

 

Van olyan története, amelyet szülei, nagyszülei, dédnagyszülei meséltek az első világháborúról?

 

Vannak olyan fotói vagy relikviái, amelyek erre emlékeztetik?

 

Most ezeknek – akár digitális formában történő – megosztásával is segíthet a Skanzen egy hamarosan nyíló első világháborús kiállításának előkészítésében.

 

A Skanzen a közeljövőben egy átfogó tárlatot szentel az első világháború időszakának, amelyben a háborúnak a vidékiek mindennapi életére gyakorolt hatásait mutatja be. Ebben a személyes emlékeknek, tárgyaknak és történeteknek is fontos szerepet szánunk.

 

Nemcsak tárgyakat várunk, hanem bármilyen családi emlék, történet, amely a „Nagy Háborúhoz” kötődik, gazdagíthatja a kiállításunkat és segítheti kutatóink munkáját.

 

Ezeket a következőképpen juttathatja el hozzánk:

 

Szövegek, írásos visszaemlékezések

Elsősorban digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre.

 

Fényképek

Elsősorban szkennelve, digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre. Amennyiben a múzeumnak szeretné adományozni a fényképet, abban az esetben ajándékozási szerződést kötünk Önnel.

 

Tárgyi emlékek

Elsősorban lefotózva, digitális formában várjuk az elsovh@skanzen.hu email címre. Amennyiben a múzeumnak szeretné adományozni a tárgyat, abban az esetben ajándékozási szerződést kötünk Önnel.

 

Ha nincs módja digitális formában eljuttatni hozzánk emlékeit, forduljon munkatársunkhoz a lent megadott elérhetőségen.

 

Bővebben a készülő kiállításról:

 

A szentendrei Skanzen új időszaki kiállítása a „Nagy Háború” falusi és mezővárosi gazdaságára, társadalmára, kultúrájára és hétköznapjaira gyakorolt hatásait, a világégés okozta gyökeres változásokat kívánja bemutatni eredeti néprajzi tárgyakkal, történeti források, visszaemlékezések sorával.

 

Hogyan fogadta a háborút a vidéki lakosság? Mik azok a változások, amelyekhez alkalmazkodnia kellett a paraszti társadalom tagjainak a háború alatt? Milyen új tárgyak, jelenségek, szokások és újítások jelentek meg ebben az időszakban? Mi tűnt el végérvényesen a falusi társadalom életéből? Hogyan maradt fenn az egyéni és a kollektív emlékezetben a világháború? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ. A leendő látogató a saját maga által beküldött tárgyakkal és dokumentumokkal is találkozhat majd a kiállítótér termeiben.

 

Kérdés, észrevétel, bővebb információ:

Kloska Tamás történész-muzeológus

elsovh@skanzen.hu

 

(Fotó: Dombrádi Alajos magángyűjtő fotója)

Skanzen első világháború I. világháború kiállítás időszaki kiállítás állítson emléket


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Gyerekszülinap

Gyermeke születésnapját, névnapját az ovis társakkal, osztálytársakkal vagy a család aprajával, nagyjával együtt szeretné megünnepelni?