Lélekváltozás a PontITT-ben

51 hónap – Lélekváltozás 1914 - 1918 címmel nyílt kiállítás a PontItt Galériában.
Szerző: Skanzen 2019. május 27.

skanzen_51honap_lelekvaltozas_kiallitas.jpg

 

Az első világháborúban harcoló katonák mentális, lelki állapotának változását mutatja be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum új kamarakiállítása, amelyet a Kiállításrendezés A-tól Z-ig című képzés résztvevői készítettek. A PontItt Galériában május 30-tól látható kiállítás mentalitástörténeti szempontból ábrázolja azt az érzelmi hullámvasutat, amin az Osztrák-Magyar Monarchia katonái a Nagy Háború alatt végigmentek.

 

„Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek.” – szólt a világháború kezdeti lelkesítő szlogenje. A katonákat besorozták, tömegek vonultak háborúba a hazájukért, császárukért és királyukért, de a fronton a pokol borzalmait élték át. Több millió ember vesztette életét, milliók váltak nyomorékká és szereztek sebesülést a háborúban. Sokan hadifogságba estek vagy sosem tértek haza.

 

Az 51 hónap - Lélekváltozás 1914-1918 című kamarakiállítás azt az érzelmi, hangulati változást ragadja meg, amin az Osztrák-Magyar Monarchia 7,8 millió katonája átment.  A vizsgakiállítás három lelki állapotot ragad meg: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a háború okozta lelki és szellemi krízist.

 

A kiállítást a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által szervezett Kiállításrendezés A-tól Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzés résztvevői készítették.

 

A kiállításrendező képzés célja, hogy a múzeumi szakemberek megismerjék a hazai és nemzetközi kiállítási trendeket, korszerű ismereteket kapjanak a kiállításrendezés elméletéről és gyakorlatáról, és olyan sikeres tárlatokat tudjanak létrehozni, amelyek az oktatásban jól hasznosíthatóak.

 

A tanfolyam során a résztvevők csoportmunkában hoznak létre egy kamarakiállítást, amely a zárónapon ünnepélyes keretek között nyílik meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum PontItt Galériájában.

 

A kiállítás 2020. május 29-ig látogatható a múzeum nyitvatartási időben.

Helyszín: PontItt Galéria, szentendrei Skanzen, Bejárati épület, földszint

kiállítás PontItt vizsga


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Örökség Műhelyek

Mit hagytak ránk örökül elődeink? Van ezek között a „régi, de nem ósdi” dolgok között valami, ami képes túlélni évszázadokat, megújulni, életünk részévé válni?
Látogatás

Skanzen Love Tour pároknak

Randizzatok a Skanzenben vagy éljétek át újra az ismerkedés pillanatait! Ismerkedés, párválasztás, esküvő - Önállóan játszható, pecsétgyűjtő túra.