2018-as rendezvények

Tavasztól őszig benépesítjük a Skanzen portáit. Hétvégi programok az egész családnak!
Szerző: Skanzen 2018. február 05.

Huszáros Hétvége

Március 15-18.

Visszarepülünk a múltba, egészen 1848 forrongó tavaszáig. A Skanzenben megjelennek a szabadságharc és a kor jellegzetes szimbólumai (bajusz, sarkantyú, kokárda, huszárok). Megpödörnéd a bajuszt? Kipróbálnád magad huszárként? Számháborúznál vagy csak megkóstolnád a márczafánkot? Itt megteheted! Négy napos időutazásra viszünk a szabadságharc idejére.

 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Tavaszköszöntő Húsvét
Április 1-2.

A Skanzen szezonnyitó rendezvényén bemutatjuk és újraéljük a húsvéti ünnepkör legfontosabb szokásait. Aki járt már húsvéti rendezvényen a Skanzenben, az tudja: az egyik legélménydúsabb, legvidámabb és legsokoldalúbb rendezvényünk ez. Autentikus környezetben tárulnak elénk az egykori falusi világ húsvéti szokásai, és aki kedvet érez, részt vehet a táncokban, tojásfestésben, húsvéti játékokban. A központi téma idén a FA lesz annak különböző népi jelentéstartalmaival, úgy mint az életfa vagy a keresztfa.

 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

 husvetaskanzenben.jpg

 

Skanzen Majális

Április 30 - Május 1.
Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen Majális. A tavaly nyílt HÉ'67 kiállításunk is ezt a kort idézi meg, hiszen ez az időszak tekinthető a múzeum kezdetének is. Az idei majálison igazi korhű hangulatban ünnepelve várunk minden generációt. Berobog a Skanzen Robur, a Magtárban pedig különleges tárlatvezetés kalauzol el a hatvanas évek végét bemutató életmódkiállítás paneljei között. 

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

A szakmai programok Fb-eseménye >> 

 

skanzen_majalis_karabelyospeter_fortepan.jpg

Fotó: Fortepan / Karabélyos Péter

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

Május 20-21.

A mai is élő kulturális hagyományokat fenntartó, és azokat nemzedékről nemzedékre tovább közvetítő helyi közösségeket fogja össze a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon. Innen kerülnek ki azok a kulturális gyakorlatok, melyek az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára kerülhetnek fel. A magyarországi listán szereplő közösségek mutatkoznak be minden évben a Skanzen pünkösdi rendezvényén, és hoznak életet a kiállítás házaiba, portáiba és a szabadtéri színpadra.

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

 

punkosdioroksegnapok.jpg

 

Hagyományaink vendégségben

Június 9.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a szentendrei Skanzen közös rendezvénye.

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>


III. PFB - Skanzen Futás
Július 15.

A futás szerelmeseinek és családtagjainak kínál egész napos progamot a minden évben népszerű Skanzen Futás. A különleges futóverseny Magyarország tájegységein vezet át. Családbarát rendezvény, melyen a sportolás mellett Magyarország kultúrájával ismerkedhetünk.

 

Versenykiírás >> 

Nevezés >>

Facebook-esemény >>

Betyáros hétvége

Augusztus 18-20.

Betyárvilág ez, és ezt jól tudták az igazi betyárok, akik most benépesítik a Skanzent. Legalább két napon át a múzeumban settenkednek, és ha nem figyelünk, még a Skanzen Vonat is veszélybe kerülhet! Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, ügyességben és furfangban kipróbálni magunkat. Vajon melyik múzeumi épületben tanyáztak a legenda szerint betyárok és merre menekültek? 

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

 

skanzen_betyaroshetvege_2018.jpg

 

Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál
Szeptember 29.

Szent Mihály napja az őszi hálaadás ideje, fontos gazdasági évforduló - ekkor hajtották vissza az állatokat a legelőkről. Ezen az ünnepen az állattartáshoz, pásztorkodáshoz köthető mesterségek (kovácsmesterség, fafaragó, bőrműves stb.) legkiválóbbjai, valamint énekes, zenész előadóművészek vendégszerepelnek a Skanzenben az NKA Népművészeti Kollégiumának és Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának összművészeti fesztiválján. A délelőtti kézműveskedést és a mesterek kézműves bemutatóit délután zenés-táncos gálaműsor zárja. A rendezvény az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény programsorozatának része.


'56 falun
Október 20-23.
A Skanzen '56 emlékére rendhagyó programmal, a forradalmi események korhű megelevenítésével várja az érdeklődőket. Ajánljuk a programot azoknak, akik a magyar történelemnek ezt a eseményét nem könyvekből, levéltárakból, vagy filmekből szeretnék megismerni, hanem élő jelenetekből. A múzeumban megelevenített epizódok néprajzi és történeti kutatásokon alapulnak és a vidéki települések részben kevésbé ismert epizódjaira koncentrálnak.

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator
November 10-11.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ez egyben a Skanzen szezonzáró rendezvénye, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómai különlegességekkel invitálja a látogatókat. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. A házak kemencéit begyújtjuk, a pattogó tűz mellett tollat fosztunk, mesét hallgatunk, sült finomságokat kóstolunk. 

 

skanzenesrendezvenyek_martonnap.jpg

 

Tudnivalók rendezvényeinkről

- A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

- A jegyárakról és a rendezvények, valamint a múzeumi kiállítás nyitvatartási idejéről a részletes programleírásban, a közösség média felületein vagy információs vonalunkon (+36 26 / 502-537) tájékozódhat. Felhívjuk figyelmét, hogy a múzeum kiállításainak nyitvatartása a rendezvények műsoridejétől eltérhet. Kérjük, tájékozódjon előre látogatása megtervezésekor, amennyiben kiállítási egységeinket is szeretné megtekinteni rendezvények ideje alatt.

- A rendezvényeken kép- és hangfelvételek készülhetnek, melyről a látogatók a jegyvásárlással, illetve ingyenes jegy esetén a regisztrációs jegy átvételekor hozzájárulnak, és melyet a múzeum kizárólagos PR- és marketingtevékenység céljából használhat fel.

rendezvények programok rendezvény program húsvét majális márton nap huszártábor skanzenfutás libator tavaszköszöntő pünkösdi örökség ünnep betyáros hétvége 56 falun


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.
Szolgáltatások

Gyerekszülinap

Gyermeke születésnapját, névnapját az ovis társakkal, osztálytársakkal vagy a család aprajával, nagyjával együtt szeretné megünnepelni?
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.