Őszi Bringatúrák

Vezetett túrák kétkeréken az októberi hétvégéken.
Szerző: Skanzen 2019. szeptember 09.

oszibringaturak_skanzen_2019.jpg

 

Őszi pompájában tekerhetjük be a Skanzent az októberi hétvégéken. 9 alkalommal várjuk a biciklizni vágyókat a pazar színekbe borult Skanzenben, hogy felfedezzük a malmokat, régi mesterségeket, első világháborús emlékeket, megismerjük a tűz szerepét a paraszti társadalomban vagy épp nyomába eredjünk a Skanzen mesekönyvéből ismert szereplőknek. Mozgás, kikapcsolódás és kultúra minden korosztálynak!

 

Malomtúra

Időpont: 2019. október 5., szombat 11:00

és 2019. október 20., vasárnap 11:00

A túra során a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél-, szárazmalom) ejtjük útba, hogy közelebbről is megismerjük őket. Többségüket működés közben is megtekintjük, miközben kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér és mitől „ördöngős” a molnár. 

 

Mákszem és Gubó túra 

Időpont: 2019. október 6., vasárnap 11:00

A Skanzen mesekönyvének helyszíneit “tekerjük végig” ezen a túrán. A családi bringatúrán megtudhatjuk, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetünk a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával és Mákossal és Gubával, a két pásztorkutyával. 

 

A tűz nyomában 

Időpont: 2019. október 12., szombat 11:00 (Betelt)

A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad - de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. Ezen az útvonalon megtudhatjuk, hol van a tűz helye a házban, és hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. Végigjárjuk a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos 'Flórián-vizére' is fény derül.

 

 

Gyerektúra 

Időpont: 2019. október 12., szombat 14:00

Kíváncsi vagy, milyen volt régen gyereknek lenni? Csatlakozz hozzánk, biciklizzük körbe a Skanzent és figyeljük meg, mivel játszottak a gyerekek, hol aludtak és mit tanultak az iskolában. Ha velünk tartasz, megismerkedhetsz a tanya állataival, és megtudhatod, hogyan hasznosították őket régen a falubeliek.

 

Mesterségek nyomában

Időpont: 2019. október 13., vasárnap 11:00

és 2019. október 19., szombat 11:00

Felkeressük a múzeum műhelyeit, megnézzük mit csinált a molnár, hogyan dolgozott a kékfestő vagy a kovács. 

 

Pásztorok nyomában 

Időpont: 2019. október 26., szombat 11:00

A magyar nyelvterület különböző részein - és persze az állatfajtáktól függően - Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és sereghajtóként Szent Márton (november 11.) napja volt az állatbehajtás jeles napja.. Dömötör napján az állatok és a gazdag pásztorhagyományok nyomába eredünk.

 

Élet a fronton túl 

Időpont: 2019. október 27., vasárnap 11:00

Az 1914 és 1918 között zajló első világháború gyökeres változásokat hozott, amely a vidék mindennapi életet sem hagyta érintetlenül. Tematikus túránkon a múzeum enteriőrjeiben megjelenő első világháborús emlékeknek és történeteknek eredünk a nyomába.

 

 

Információk és jelentkezés

 

A túrák hosszúsága
kb. 1,5 óra

Maximális létszám
25 fő / túra

Részvételi díj
Felnőtt: 500 Ft / fő
Gyerek: 250 Ft / fő (6-18 éves korig)
(A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés
A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 600 Ft / bicikli.

Regisztráció
A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Ehhez kérjük, küldjék el kitöltve a regisztrációs lapot a latogato@skanzen.hu emailcímre.

 

Regisztrációs lap letöltése

 

Facebook NYEREMÉNYJÁTÉK

Vegyél részt októberi bringatúránkon, készíts róla fotót és töltsd fel a Facebookra #aktívősz vagy #aktivosz és #szentendreiskanzen hashtaggel október 28-ig! A legtöbb lájkot begyűjtött fotó tulajdonosa családi belépőt nyer a Vizes Nyolcas Uszoda És Szabadidőközpontba.

Részletek és játékszabályok >>

 

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat része.

 

mof_logosunivel.jpg

Skanzen bringatúrák Skanzen Bicikli biciklitúrák tematikus túra tematikus túrák túravezetés túravezetések


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Látogatás

Élet a fronton túl

Az ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évben a múzeum az első világháborút követő éveket idézi meg a kiállítás enteriőrjeiben, kísérőprogramokkal, túravezetésekkel.