Rendezvényeink 2020-ban

A Skanzen rendezvényei 2020-ban
Szerző: Skanzen 2020. február 19.

Skanzen Bringatúrák

  

Újraindulnak túravezetéssel egybekötött tematikus bringatúráink!

 

bringaturak_a_skanzenben.jpg

 

RÉSZLETES PROGRAM >>

 

Időpontok 2020-ban:

 

Július 11., 12.

Július 25., 26.

Augusztus 8., 9.

Augusztus 22., 23.

Szeptember 12., 13.

Szeptember 26., 27.

Október 10., 11.

Október 30., november 1.

 

Minden nap 11.00 órai kezdettel.

 

 

Játékok határok nélkül 

Augusztus 20-23.

9.00 - 17.00

 

skanzen_jatekok_hatarok_nelkul.jpg

 

Az idei augusztusi kiemelt hétvége programja a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódva a játékokról fog szólni. A határ fogalmát szabadon értelmezzük, a programelemek kiválasztásánál olyan játékok várják majd a látogatókat, amelyekkel a fizikai és szellemi határaikat is próbára tehetik. A tematikus év útlevelét használva pecsétgyűjtő játék is kapcsolódik a helyszínekhez. 

 

A portákon logikai játékokkal, kézműves programokkal (pl: similabda-készítés, papírsárkány-készítés, pörgettyűkészítés, röppentyűkészítés, ördöglakat-készítés stb.), játékos feladatokkal készülünk. A szabadtéri játékok is megjelennek, a réten sportjátékok, csapatjátékok (pl: óriáscsocsó, tollas, foci stb.) várják a látogatókat.  A tavalyi nagysikerű első világháborús játékhoz hasonlóan ismét lesz a témához kapcsolódó társasjáték, és az 1920-as évek játékait is ki lehet próbálni. 

 

Részletes program >>

 

 

Hagyományaink Vendégségben

Szeptember 5.

 

hagyomanyaink_vendegsegben_2020.jpg

 

A rendezvény tematikája a Skanzen tematikus évéhez, a Határtalan Skanzenhez kapcsolódik, így az eddig szokásos jubiláló tájházi közösségek mellett a Magyarországon élő nemzetiségek közösségeinek - tájházak köré szerveződő egyesületek, hagyományőrző csoportok, kórusok és táncegyüttesek - szereplésére számítunk. Tájházak köré szerveződő egyesületeket, hagyományőrző csoportokat, kórusokat és táncegyütteseket hívunk meg, hogy bemutatkozzanak. A korábbi évekhez hasonlóan több tucat közösség több száz tagja népesíti majd be várhatóan a portákat. A 2020-as évben is a Muharay Elemér Népművészi Szövetséggel karöltve rendezzük meg az eseményt, a jubiláló tájházak díszokleveleinek átadására is sor kerül, valamint rövid szakmai programot is szervezünk.

 

Részletes program >>

 

 

Örökség Ünnep 

Szellemi Kulturális Örökség Találkozó

ÚJ IDŐPONTBAN! 

Szeptember 19-20.

9.00 - 17.00

 

 skanzen_punkosdioroksegunnep_FarkasMohiBalazs_Gandhi.jpg

 

A Skanzen pünkösdkor megszokott hagyományos rendezvénye idén szeptemberben, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából megrendezésre. Ezen a hétvégén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségeknek nyílik lehetősége szokásaik, kézműves és szóbeli hagyományaik bemutatására. Az esemény igyekszik minél szélesebb tömegekkel megismertetni Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét. A portákon és a színpadon ezen a két napon megelevenednek a magyarországi szellemi kulturális örökségek. Idén elsőként szerepelnek köztük olyan szokások, amelyek most kerülnek fel a nemzeti jegyzékre.

 

Részletes program >>

 

 

Alzheimer Világnap

Szeptember 26.

 

A demencia egyik legismertebb típusa az Alzheimer-kór, aminek jellemzője, hogy már korai stádiumban memóriaproblémák lépnek fel. Vajon miért alakul ki ez a betegség? Mi az, amit tehetünk ellene? Hogyan segíthet mindebben a múzeum? Az Alzheimer Világnapon szeretnénk felhívni az emberek figyelmét erre az egyre többeket érintő betegségre és egyben gyakorlati tanácsokat is adunk, hogy hová fordulhatunk segítségért, mi az, amit mi magunk is megtehetünk a saját magunk és hozzátartozóink egészségéért.

 

Részletes program >>

 

 

Idősek Világnapja

Október 3.

 

Az Idősek Világnapja alkalmából szeretnénk bemutatni a Szentendre vonzáskörzetében élő aktív, szenior korúaknak a Skanzen és az Önkéntes Központi Alapítvány programjait. Ezen a napon a látogatók figyelmét az időskorúakra, az idősek paraszti társadalomban betöltött szerepére irányítjuk. Az aktív, tevékeny és élményekben gazdag öregkor a testi és szellemi egészség záloga.

 

Részletes program >>

 

 

 

'56 Falun

Október 23-25.

 

skanzen_56falun_jelenetek.jpg 

 

A rendezvény során az 1956-os forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot, a forradalomhoz vezető folyamatokat mutatjuk be a falusiak mindennapjainak szemszögéből. Valós eseményeken alapuló élő történelmi játékkal az ötvenes évekbeli hétköznapok világát idézzük meg. 

 

Részletes program >> 

 

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja- Pásztorok nyomában

Október 27. - november 1.

 

A magyar nyelvterületen az októberi és novemberi időszak egyik meghatározó tevékenysége az állatbehajtás, melynek jeles napja október 26-a, Dömötör napja. Az állatokhoz és a pásztor hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, szokásbemutatókkal, játékos helyszínekkel és különböző bringatúrákkal várjuk az őszi szünet aktív eltöltésére vágyó családokat. A témahét része a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatnak.

 

Részletes program >> 

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül zajlik október 9-én a Tanárok Napja szakmai program is. Részletes program >> 

 

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 7-8.

 

skanzen_martonnap.jpg 

 

A Mihály napjától Katalin napjáig tartó kisfarsang a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Ezen a hétvégén megelevenítjük a Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat, a felnőtteket pedig minőségi borok kóstolójával várjuk.

 

A nagy múltú, Magyar Termék Díjas fesztivál egyben a szabadtéri múzeum nyitvatartási szezonjának zárórendezvénye.

 

Részletes program >>

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Skanzen rendezvény program 2020 nemzeti ünnepi program október 23-ai program március 15-ei program márton nap újborfesztivál húsvéti program majális május 1-jei program bringatúrák biciklitúrák tavaszi szüneti program


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Határtalan Skanzen

Milyenek voltak 100 éve, az első világháború és a trianoni döntés utáni hétköznapok? Tematikus évünkben ebbe az időbe kalauzoljuk el a látogatókat.