Rendezvényeink 2021-ben

Szerző: Skanzen 2020. február 19.

Határtalan természet

2021. augusztus 20-22.

 

A Határtalan Skanzen tematikus programsorozat részeként az augusztusi hosszú hétvégén a természetet vesszük górcső alá. A vidéki, falusi ember, a parasztgazda és a mesterember szoros kapcsolatban élt az őt körülvevő természettel. Meghatározta mindennapjait: megfigyelte a csillagok járását, az időjárást, az állatok viselkedését és a növényeket is.

 

Mi is ezt tesszük!  A három napos hétvégén bringatúrán és természetjáró túrán fedezhetjük fel a Múzeum területét és rejtett kincseit. Kézműves foglalkozásainkon és a játszó udvarokon természetes alapanyagok, az újrahasznosítás és határtalan játékok kerülnek középpontba.

 

Apák napja

2021. szeptember 12.

"Adjunk bele több apait!" - Apaság egykor és ma

 

Ma sem könnyű szülőnek lenni, de mi volt az apa és az anya szerepe 150 évvel ezelőtt? Jelen voltak az apák gyermekeik születésekor? Játszottak gyermekeikkel? Szigorúbbak voltak, mint a mai apák? Vajon igaz, hogy több időt töltöttek gyermekeikkel, mint azt manapság megszoktuk?

 

Izgalmas előadások, gyakorlati bemutatók, kézműves helyszínek, családi kvíz és apás nyeremények várják ezen a napon látogatóinkat. A nap végére pedig kiderül: mit kell másképp csinálnunk ma, és mit tanulhatunk a régi idők apáitól? A Skanzen és az Apa Akadémia közös családi programja apákat, anyákat, gyerekeket és minden kedves érdeklődőt szeretettel vár.

 

 

Közösségek öröksége

2021. szeptember 18–19.

 

A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös programja a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén a közösségeinkben őrzött és továbbadott kulturális, szellemi, tárgyi, a tájházakhoz kapcsolódóan pedig az építészeti örökségre hívja fel a figyelmet.

 

Az idei program illeszkedik a Skanzen Határtalan Skanzen programsorozatához, amelyet a magyarországi nemzetiségi és határon túli tájházakat, néprajzi gyűjteményeket fenntartó közösségek bevonásával valósítunk meg. Az előző évekhez hasonlóan idén is megünnepeljük a jubiláló tájházakat, megjelenítjük a Tájház Igazgatóság szimbólumát, az almát, és nem marad el a hagyományos almafaültetés sem.

 

Az esemény másik programeleme a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek találkozója, ahol az örökségközösségekkel együtt a kulturális sokszínűséget ünnepeljük. Megismerhetik a látogatók a közösségek szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. Találkozhatunk többek között egri fertálymesterekkel, novaji remélőkkel, a solymászat, a halászat és a nagykunsági gyapjúhímzés hagyományával, de idén sem maradhat ki a mohácsi busók vagy a matyók bemutatkozása mellett a jegyzékre 2021-ben felkerült közösségek bemutatkozása.
A programról részletesen >>ide<< kattintva olvashat.

 

Alzheimer Világnap

2021. szeptember 26. 

 

Az Alzheimer világnap a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett, világszerte szeptember 21-én megrendezett eseménysorozat, amelyhez a Szabadtéri Néprajzi Múzeum harmadik alkalommal csatlakozott. Célunk felhívni a figyelmet az Alzheimer-kór és a demencia veszélyére, a betegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

 

Emlékszel? címmel bringatúrát szervezünk, amelynek során a Skanzen demenciával élők számára készített programjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A programról részletesen >>ide<< kattintva olvashat.

 

 

Idősek Világnapja

2021. október 2. 

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban immár hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal az idős emberekre összpontosítunk, idén az Idősek Világnapja programunk az Önkéntesek Magyarországi Éve tematikus hetéhez kapcsolódva kerül megrendezésre. Az intergenerációs kapcsolatok fontosságának erősítésével, önkéntes tárlatvezetéssel, ismeretterjesztő előadásokkal, „Nordic Walking a Nagyival” túrával várjuk az érdeklődőket. A programokkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet idős hozzátartozóink, barátaink és ismerőseink helyzetére. Várunk mindenkit! Ha idős, akkor azért, ha fiatal, akkor azért, mert egyszer ő is az lesz… :-)

 

 

’56 falun

2021. október 23-24.

 

Az 1956-os forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot, a forradalomhoz vezető folyamatokat mutatjuk be a falusiak mindennapjainak szemszögéből. Valós eseményeken alapuló élő történelmi játékkal az ötvenes éveket, a történelem és a mindennapok világát idézzük meg. Az 1956-hoz kapcsolódó jelenetek mellett az idei évben a határátlépés, zöldhatár, vonatellenőrzések témája kerül feldolgozásra.

 

 

Őszi témahét – „Állati küldetés”

2021. október 26-31. 

 

Az őszi tematikus héten az állatok körül forog a világ a Skanzenben. Felfedező túrán ismerkedhetnek meg a látogatók a múzeum rejtett kincseivel, állataival. Kézműves mestereink irányításával az állati küldetés teljesítéséhez szükséges eszközöket és kiegészítőket készíthetnek a látogatók, melyek segítségével izgalmas, ügyességi és logikai feladatokon keresztül elnyerhetik a Skanzen Felfedező címet.

 

 

Szent Márton Újborfesztivál

2021. november 13-14. 

 

A kisfarsang - Mihály naptól Katalin napjáig - a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Egyik jeles napja Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem,  az újbor és a libalakoma hagyománya kapcsolódik. Idén 19. alkalommal rendezzük meg ezt a népszerű eseményünket.

 

Skanzen rendezvény program 2020 nemzeti ünnepi program október 23-ai program március 15-ei program márton nap újborfesztivál húsvéti program majális május 1-jei program bringatúrák biciklitúrák tavaszi szüneti program


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...