Rendezvények 2019-ben

Fesztiválos hétvégék, kiemelt rendezvények, programok az iskolai szünetre, tematikus hétvégék és egyéb programok az egész évre.
Szerző: Skanzen 2019. február 19.

Fesztiválos hétvégék, kiemelt rendezvények

 

Huszáros Hétvége

Március 15-16-17.

Háromnapos rendezvény az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

Skanzen Húsvét

Április 21-22.

 

skanzen_husvet_2019.jpg

 

Húsvétkor a régi falusi ünnepeket keltjük életre locsolkodással, hímes tojással, ünnepváró mulatsággal. Ebben az évben a bárány áll a programok középpontjában, amellyel a Szent György naphoz is kapcsolódunk. Bárányszépségverseny mellett pásztoros játékokat játszunk, pásztorbotot, tarisznyát, gyapjúbárányt készítünk. Koncertek, bábszínház, mesemondó, gólyalábasok szórakoztatják a kicsiket és nagyokat. Az ünnepet megelőző nagyhéten kézműves foglalkozásokkal, böjti szokások felelevenítésével várjuk a látogatókat.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

 

Skanzen Majális

Május 1.

 

skanzen_majalis_2019_70esevek.jpg

Fotó: Urbán Tamás, 1973 / Fortepan

 

Csobbanjunk a Balatonba és mártózzunk meg a korszak divatvilágában! A balatoni nyaralásokat és a hetvenes évek mindennapjait idézzük meg május 1-én. Sportpálya, sátor és kemping varázsol nyári hangulatot a múzeumba. Elkészíthetjük a korszak játékait, a beszélgetések pedig, amelyek a divat, a reklám és a nyaralás témakörébe kalauzolják a látogatókat, teljessé teszik az egész napos időutazást. A Skanzen Majális programját a rendezvény alatt is látogatható Hé'67! kiállításunk ösztönözte.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

Június 9-10.

 

skanzen_punkosdioroksegunnep_2019.jpg

 

Fedezzük fel a Skanzenben egy helyszínen az ország szellemi kulturális örökségeit! A Skanzen pünkösdi rendezvényén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén szereplő 35 közösség szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait mutatjuk be. A színes kavalkádban idén megjelenik a szegedi papucskészítés, a magyar vadászat hagyománya és a Szilvásváradon őrzött lipicai ménes is. Az Afrikából érkező vendégek zenés és táncos programja teszi még különlegesebbé a rendezvényt.

Részletes program >>

Facebook-esemény >> 

 

Élet a fronton túl

Augusztus 17-20.

 

skanzen_allitsonemleket_dombradi.jpg

Fotó: Dombrádi Alajos magángy. 

 

A Nagy Háború időszakába csöppenhetünk az augusztus 20-i hétvégén. Nemcsak az I. világháború frontvonalbeli eseményei elevenednek meg a Skanzenben, de a hátország életébe is belecsöppenhetünk. A faluban katonává képezzük ki a honvédeket és katonadalokat tanulhatunk. Hagyományőrző honvédek csatajeleneteket és egy hadikórház életének pillanatait mutatják be. Kézműves foglalkozások, játékos programok, I. világháborús tematikus túra várja a látogatókat

 

 

Hagyományaink Vendégségben

Szeptember 7.

 

Ezen a napon a látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal, kézművességekkel ismerkedhetnek meg. Ebben az évben olyan tájházakat hívunk meg a Skanzenbe, amelyek rendelkeznek a Nagy Háborúhoz kötődő tárgyi és folklór anyaggal. A résztvevő kórusok és néptáncegyüttesek előadásai is az I. világháborús témához kötődnek. A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös programja.

 

 

'56 Falun

Október 23.

 

skanzen_56falun_2019.jpg

 

Az ötvenes évek elevenednek meg a Skanzenben október 23-án. Korabeli ruhákba öltözött színészek valós eseményeken alapuló történelmi jelenetekkel idézik meg az ’56-os forradalmat és a korszak falusi eseményeit. Ebben az évben a kitelepítések tragikus történéseit is bemutatjuk a Skanzenben.

 

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 9-10.

 

skanzen_martonnap_2019.jpg

 

Libaételek és borok kerülnek terítékre, Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg Márton-napi fesztiválunkon. Ebben az évben a párválasztás áll programjaink középpontjában, hiszen az ősz vége és a tél az ismerkedés és párválasztás időszaka volt a falvakban. Fonóbeli játékokkal, szerelmi jóslással, a Skanzen love túrával a fonó és tollfosztó-beli alkalmak és bálok vidám hangulatát varázsoljuk a Skanzenbe.

 

 

Egyéb rendezvények, tematikus programok

 

Tavaszváró Kerti Hétvége

Március 23-24.

A tavaszi kerti munkákhoz kapcsolódó programok, szakmai előadások, biokertész-
tanácsadás.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>


Húsvéti Készülődés

Április 16-20.

 

skanzen_husveti_keszulodes.jpg

 

Programok az iskolai tavaszi szünet ideje alatt. Középpontban: ráhangolódás a húsvétra, nagyheti ünnepi szokások, böjti ételek, tavaszi nagytakarítás. 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Tavaszi Bringatúrák

Május 4-5., 11-12., 18-19., 26.

Tematikus túrák kétkeréken - túravezetéssel egybekötve a májusi hétvégéken

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

skanzen_bringaturak.jpg

 

Őszi Bringatúrák

Október 5-6., 12-13., 19-20., 26-27.

Tematikus túrák kétkeréken - túravezetéssel egybekötve az októberi hétvégéken

 

Tökös Hét

Október 29. - november 3.

Az őszi szünetben ismét izgalmas programokkal vár a Skanzen! Témánk a tök és annak népi felhasználása. Őszi csemegék kóstolója, kézműves és játékos programok várnak kicsiket és nagyokat.

 

Adventi Hétvégék

December 7-8., 14-15.

Éljük át a téli Skanzen hangulatát! Adventi népszokásokat elevenít fel a Lajta Néptáncegyüttes, dizájner segítségével pedig környezettudatos ajándékokat készíthetük.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

programok rendezvények program rendezvény húsvét majális huszáros hétvége tavaszváró márton nap márton-nap pünkösdi örökség ünnep skanzen majális 56 falun 1956 bringatúrák biciklitúrák bringatúra biciklitúra tökös hét tavaszi szünet őszi szünet tavaszi szüneti programok őszi szüneti programok


Kapcsolódó cikkek