Önkéntesség

Önkéntesség és Iskolai Közösségi Szolgálat a Skanzenben


Csatlakozzon a Skanzen önkéntes csapatához! Szerezzen új ismereteket, tanuljon hagyományainkról, legyen tagja egy közösségnek, és vegyen részt a múzeum munkájában!

 

Önkéntesség


A Skanzen Önkéntes csapata ezer meg egy helyszínen erősíti a Múzeumot. Önkéntesként a Skanzen szinte valamennyi részlegén, majd’ minden területén kipróbálhatják magukat az aktívak. Bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével a Skanzen adattárában tevékenykedhetnek, vagy műtárgyak nyilvántartási precíziós munkájába kapcsolódhatnak be, valamint tárlatvezetőként is kipróbálhatják magukat. A kiállítási épületek körül is akad lehetőség tevékenykedésre, így az etnobotanikailag rendezett kiskertek művelése mellett otthon is hasznosítható tippeket tanulhatnak el a mulcsozásról, vagy akár az önfenntartó, permakultúrás kertészkedésről. A népi gasztronómia iránt érdeklődők több helyszínen is élhetnek szenvedélyüknek; hagyományos tartósítási eljárásokat mutatunk be és ínycsiklandó recepteket veszünk sorra. Kiemelt rendezvényeink háttérmunkájába, működtetésébe is bekapcsolódhatnak, így Húsvéttól Márton napig részesei lehetnek a fesztivál hangulatnak.

 

Iskolai Közösségi Szolgálat

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum örömmel várja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a népi építészet és lakáskultúra iránt, valamint szeretnének betekintést nyerni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkájába, működésébe.

 

onkentesseg_2.jpg

 

Jelentkezni az alábbi lap kitöltésével lehet itt. Jelentkezési lap

 

Kitöltés után kérjük küldje el az onkentes@sznm.hu  e-mail címre. Előre is köszönjük. 

Bővebb információt az onkentes@sznm.hu e-mail címen kérhetsz.

 

skanzen_onkentesseg_4.jpg

 

Mire jó az önkéntesség? Miért legyek én önkéntes?


Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztálybeli háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás és a betegségek elkerülésének lehetősége jelenthet motivációt. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált.
Forrás: www.onkentesseg.hu

 

 

 


 

 
Látogatás

Skanzen 50 kiállítás

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel.