Bőröndmúzeum

Évről évre útra kelünk, hogy olyan gyerekeknek nyújtsunk élményszerű múzeumi oktatást, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni foglalkozásainkon.
Szerző: Skanzen 2018. szeptember 14.

skanzen_borondmuzeum.jpg

 

Évről évre útra kelnek a szentendrei Skanzen múzeumpedagógusai egy nagy, jelképes bőrönddel, hogy kis falvak és határon túli magyarlakta települések iskoláiba látogassanak. A gyerekekkel a magyar paraszti kultúra praktikus tudását ismertetik meg, amelyet mindennapjaik során is hasznosítani tudnak.

 

A Skanzen munkatársai 2015 óta évente több alkalommal látogatnak el kistelepülések és határon túli falvak iskoláiba, hogy múzeumi ismereteket adjanak át élményszerűen az iskola falai között. A foglalkozásokon a magyar néprajzzal, életmóddal kapcsolatos ismereteket olyan iskolák gyerekeihez juttatják el, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain.

 

A Bőröndmúzeum-projekt során olyan kistelepülésekre érkezett és érkezik a múzeum, ahol a népi kultúra emléke még él és rögzíthető, de ahol ugyanolyan fontos annak megismertetése és tudatosítása is. A foglalkozásokon önálló és csoportos formában is arra bíztatják a gyerekeket, ismerjék meg saját családtörténetüket, szokásaikat, ezzel is segítve a gyerekek identitástudatának erősítését.

 

skanzen_borondmuzeum_borond.jpg

 

Az órákon élményszerűen, játékos módszerekkel, egy-egy múzeumi tárgy segítségével a gyerekekkel közösen fogalmazzák meg a múlt mához szóló üzenetét. Az Ételünk, életünk című foglalkozáson olyan demonstrációs tárgyak segítségével, mint amilyen a szita vagy a teknő, a tárgyakhoz kapcsolható emberek életmódját idézik fel. Étkezési szokásaink átalakulásának bemutatásával a mindennapokra vonatkozóan is ismereteket nyújtanak. Az Ünnepek, szokások foglalkozáson az évkör ünnepeihez és gazdasági időszakaihoz kapcsolódó jelképes tárgyakat vesznek kezükbe és értelmeznek a gyerekek. A felső tagozatosoknak összeállított Család és közösség című múzeumpedagógiai foglalkozás pedig a családi munkamegosztás változásait hozza közelebb a diákokhoz a drámapedagógia eszközeivel.

 

skanzen_borondmuzeum_foglalkozas.jpg

 

A Bőröndmúzeum 2018 őszéig 52 kistelepülés iskolájába látogatott el, közülük 11 országhatáron túli intézménybe.

 

Bőröndbe zárt múzeum - Interjú Molnár József múzeumpedagógussal

Skanzen bőröndmúzeum utazó projekt utazó foglalkozás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...