Bőröndmúzeum

Évről évre útra kelünk, hogy olyan gyerekeknek nyújtsunk élményszerű múzeumi oktatást, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni foglalkozásainkon.
Szerző: Skanzen 2018. szeptember 14.

skanzen_borondmuzeum.jpg

 

Évről évre útra kelnek a szentendrei Skanzen múzeumpedagógusai egy nagy, jelképes bőrönddel, hogy kis falvak és határon túli magyarlakta települések iskoláiba látogassanak. A gyerekekkel a magyar paraszti kultúra praktikus tudását ismertetik meg, amelyet mindennapjaik során is hasznosítani tudnak.

 

A Skanzen munkatársai 2015 óta évente több alkalommal látogatnak el kistelepülések és határon túli falvak iskoláiba, hogy múzeumi ismereteket adjanak át élményszerűen az iskola falai között. A foglalkozásokon a magyar néprajzzal, életmóddal kapcsolatos ismereteket olyan iskolák gyerekeihez juttatják el, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain.

 

A Bőröndmúzeum-projekt során olyan kistelepülésekre érkezett és érkezik a múzeum, ahol a népi kultúra emléke még él és rögzíthető, de ahol ugyanolyan fontos annak megismertetése és tudatosítása is. A foglalkozásokon önálló és csoportos formában is arra bíztatják a gyerekeket, ismerjék meg saját családtörténetüket, szokásaikat, ezzel is segítve a gyerekek identitástudatának erősítését.

 

skanzen_borondmuzeum_borond.jpg

 

Az órákon élményszerűen, játékos módszerekkel, egy-egy múzeumi tárgy segítségével a gyerekekkel közösen fogalmazzák meg a múlt mához szóló üzenetét. Az Ételünk, életünk című foglalkozáson olyan demonstrációs tárgyak segítségével, mint amilyen a szita vagy a teknő, a tárgyakhoz kapcsolható emberek életmódját idézik fel. Étkezési szokásaink átalakulásának bemutatásával a mindennapokra vonatkozóan is ismereteket nyújtanak. Az Ünnepek, szokások foglalkozáson az évkör ünnepeihez és gazdasági időszakaihoz kapcsolódó jelképes tárgyakat vesznek kezükbe és értelmeznek a gyerekek. A felső tagozatosoknak összeállított Család és közösség című múzeumpedagógiai foglalkozás pedig a családi munkamegosztás változásait hozza közelebb a diákokhoz a drámapedagógia eszközeivel.

 

skanzen_borondmuzeum_foglalkozas.jpg

 

A Bőröndmúzeum 2018 őszéig 52 kistelepülés iskolájába látogatott el, közülük 11 országhatáron túli intézménybe.

Skanzen bőröndmúzeum utazó projekt utazó foglalkozás


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!