A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki kiállításunkban a test határait vizsgáljuk meg különböző szempontok szerint.
Szerző: 2021. október 19.

testhatarai5.jpg
Az emberi testről alkotott kép, a testről való ismeret, a test tudatos reprezentációja koronként és társadalmi csoportonként is változott, a külső megjelenést befolyásolta a közösség szabályrendszere, a munkához való viszonya, az adott társadalom szépség idelája, mit tartott elfogadhatónak, követendőnek.

A hagyományos paraszti gondolkodás abban is különbözött a moderntől, hogy a testi folyamataikról nagyon kevés tudásuk volt egyrészt a hiányos biológiai ismeretek, másrészt az ezeket övező tabuk miatt. A testükkel kapcsolatos legfontosabb kritérium a munkabírás, fájdalomtűrés volt. A férfiak esetében később még megjelent a katonaviseltség, illetve a lányoknál a termékenység, a szülés képessége, mint norma.

 

testhatarai3.jpg

A test határait fel lehet fogni úgy is, mint az életszakaszok határait, amely kifejezésre jut testünk változásaiban. Ennek két végpontja, határa a születés és a halál, közte fontos határpontok a felnőtté válás, az első szexuális élmény, a nők esetében az első gyermek születése, később a változó kor és az öregedés.

 

A test határai különböző kiállítási helyszíneken mutatja be, hogyan viszonyult a parasztság a saját testéhez:

  • Milyen tudása, elképzelése volt annak működéséről, hogyan, milyen mágikus, rituális cselekedetekkel próbálta befolyásolni annak határait?
  • Milyen volt a parasztság testképe, testideálja, és hogyan próbálta elérni, kialakítani azt?
  • Mit jelentett a felnőtté válás a fiúk és a lányok esetében?


testhatarai2.jpg

Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a Skanzen négy helyszínén, négy tematikába rendezve:

Faddi hátsó szoba: terhesség, szülés, az első fürdővíz szimbolikus jelentése, gyermekágy, az első gyerek a családban

Őcsényi kamra: szépségideál, a viselet testet formáló hatása; a viselet, mint jel, a női és férfi sárközi ünnepi viselet

Rédicsi porta: halál, mint az élet utolsó állomása – halott elkülönítése, a halottas ház

Perkupai istálló: a testi érettség, felnőtté válás, szexuális felvilágosítás, udvarlás, nászéjszaka

test élet születés halál


Kapcsolódó cikkek