Aktív helyszínek

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezze fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével!
Szerző: Skanzen 2017. május 29.

Keresse fel aktív helyszíneinket a múzeumon belül! Régi praktikákat sajátíthat el, hasznos tippeket, ötleteket kaphat, megismerheti az egykori mindennapokat. 

 

 

 

A számozott jelölések a Skanzen térképén való számozást, elhelyezkedést jelölik.


Ha gyerekekkel érkezik a Skanzenbe, látogassa meg gyermek-élménypontjainkat is, amelyeket kifejezetten gyerekek számára alakítottunk ki. Keresse a helyszínen a fogaskerekes cégéreket! 

 

Erdőhorváti kerek perec sütése (Erdőhorváti lakóház, I-11, hétvégente

Egykor az erdőhorváti asszonyok Miskolctól Sátoraljaújhelyig híresek voltak perecükről. A nehéz megélhetés miatt piacokon árulták őket, így tettek szert további bevételre. Ha kíváncsi az erdőhorváti perec titkára, arra, hogy hogyan készítették, vagy megkóstolná, keresse fel perecsütőnket! 

 

Skanzen_kerekperec.jpg  

 

Nemzetiségek konyhája (Filkeházi lakóház, I-12)

A magyarországi nemzetiségekre jellemző, könnyen elkészíthető ételeket kóstolhat a látogató, illetve kvíz, tárgyfelismerés és fűszerfelismerés segítségével ismerkedhet meg a nemzetiségek táplálkozáskultúrájával.

 

Boszorkánykonyha (Perkupa, I-10)

A tematikus év programja: Gyógyítás a nagy háborúban. A háború sok újítást hozott a gyógyszeriparban, különböző fertőtlenítőszerek jelentek meg, mint a sósborszesz, a lysoform. Emellett a gyógynövények gyűjtése gyógyászati célra vagy a frontvonalba való küldése is fontos szerepet töltött be. A látogatók teát vagy sósborszeszt kóstolhatnak

 

skanzen_boszorkanykonyha.jpg

 

Sárközi gyöngyfűzés (Őcsényi lakóház, VII-11, hétvégente)

A tolnai Sárköz falvai a Duna 19. századi szabályozása következtében hamar meggazdagodtak. Mindez az életmódra, lakáskultúrára és a viseletre egyaránt hatással volt. A ruházkodásban nagy volt a fényűzés: úgy tartották, amikor egy sárközi menyecske magára öltötte díszes viseletét, akkor legalább egy hold föld árát vette fel. De nemcsak a ruhák, a hímzések, a szőttesek egyedülállóak, hanem a gyöngyből készült ékszerek is. Őcsényi portánkon szakavatott kezek készítik a szebbnél szebb kalárisokat. Az Év Helyszíne 2017-ben >>

 

Mit csinál a molnár? (Nyirádi vízimalom, VIII-1)
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megkezdődött a Skanzen malmainak felújítása, így a vízimalom jelenleg nem látogatható!

Magyarországon a 20. század elejéig a vízenergia-felhasználás volt az egyik legfontosabb energiatermelési mód. Számokban kifejezve: 1885-ben Magyarországon 22.647 vízkerék és 99 turbina működött. A vízimalom működése rejtélyes, bonyolult és egyben csodálatos mechanika. Nem hiába hitték garabonciásnak, tudósnak a furfangos molnárokat, akik nemcsak a hihetetlen szerkezet működéséhez értettek, hanem annak javításához is. Élő múzeumi helyszínünkön a látogatók megismerhetik a vízimolnárok életét, és persze a vízimalmok működését is. A vízimalom működés közben is megtekinthető. Vízimalom-indítás a nyitvatartási időben minden nyitvatartási nap 11:00-kor és 14:30-kor, ezen kívül hétvégén 12:45-kor. 

 

Skanzen_vizimalom.jpg

 

Falusi iskola (Kondorfai lakóház, IX-5)

Tematikus év programja: Oktatás és propaganda. Célja, hogy a látogató megismerje a trianoni békediktátum hogyan alakította át az oktatás egészét, milyen elvek és ideológiák mentén folyt a tanítás, és miként változtatta meg mindez a tanító- és tanárképzést. Az iskolák építése és az analfabétizmus felszámolása mellett fontos volt az ideológiai, nemzeti érzelmű nevelés is, amelyben a revízió és „Nem, nem, soha!” gondolata hangsúlyosan jelen volt

kondorfai_iskola.jpg

 

Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi lakóház, IX-6) 

Dédanyáink konyhai praktikái közül főként a tartósítással ismerkedhetnek meg látogatóink a bagladi portán. A már jól bevált módszerek segítségével mesterséges anyagok nélkül teszünk el házi befőttet, szörpöket. Látogatóink egyik legkedveltebb helyszínén szezontól függően helyi készítésű szörpöket, lekvárt, kompotót kóstolhatnak. A finomságok helyi alapanyagokból, a Skanzenben termő gyógynövényekből, gyümölcsökből készülnek. Aki pedig tájjellegű, hagyományos ételek elkészítésére kíváncsi, keresse fel recepttárunkat is!

 

skanzen_dedanyainkkonyhatitkai.jpg 

 

Gyertyamártás (Harkai lakóház, X-4)

A műhely szeptember 1-től újra üzemel!

Elődeink különböző világító eszközöket használtak. A mécsesen, petróleumlámpán, és a nyugati végeken elterjedt foklán kívül a gyertya volt a legközkedveltebb világító eszköz. Harkai lakóházunk hátsó fele ad otthont gyertyamártó műhelyünknek. Itt nem csak a mesterség eszközeit ismerhetik meg a látogatóink, hanem magát az eljárást is, és ki-ki elkészítheti saját mártott gyertyáját, ízlésének megfelelően díszítve.

 

Textilműhely (Jánossomorjai lakóház, X-5)

Tematikus év: Kendőzetlenül. A szövő- és varrószoba programjában a magyarországi nemzetiségek textilkultúrájának jellegzetességeit mutatjuk be. A tipikus színvilágot, mintakincset, technikákat próbálhatják ki különböző foglalkozásokkal (pl.: népviseletes öltöztetősbaba-készítés stb) 

 

skanzen_szovesfonas.jpg

 

 

További izgalmas élményhelyszíneink a gyermek-élménypontok között találhatók:
- Fényképész

- Játékudvar

- Élet a tanyán

- Gyerekgazdaság

- Mesekert játszótér

- Bábszínház

- Kisbolt

- Fény Háza

- Fa-ház

élő múzeum állandó programok programok aktív helyszínek kerek perec sütés bőrözés fodrász szövés fonás szövés-fonás gyertyamártás gyöngyfűzés boszorkánykonyha fodrászműhely mosó


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!