Aktív helyszínek

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezze fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével!
Szerző: Skanzen 2017. május 29.

Keresse fel aktív helyszíneinket a múzeumon belül! Régi praktikákat sajátíthat el, hasznos tippeket, ötleteket kaphat, megismerheti az egykori mindennapokat. 

 

 

 

A számozott jelölések a Skanzen térképén való számozást, elhelyezkedést jelölik.


Ha gyerekekkel érkezik a Skanzenbe, látogassa meg gyermek-élménypontjainkat is, melyeket kifejezetten gyerekek számára alakítottunk ki. Keresse a helyszínen a fogaskerekes cégéreket! 

 

Erdőhorváti kerek perec sütése (Erdőhorváti lakóház, I-11, hétvégente

Egykor az erdőhorváti asszonyok Miskolctól Sátoraljaújhelyig híresek voltak perecükről. A nehéz megélhetés miatt piacokon árulták őket, így tettek szert további bevételre. Ha kíváncsi az erdőhorváti perec titkára, arra, hogy hogyan készítették, vagy megkóstolná, keresse fel perecsütőnket! 

 

Skanzen_kerekperec.jpg  

 

Nemzetiségek konyhája (Filkeházi lakóház, I-12)

 

Boszorkánykonyha (Perkupa, I-10)

Fűben-fában nemcsak orvosság, hanem illatos méz, vagy éppen egy kellemes nyári szörp alapanyagja rejlik. Boszorkánykonyhánkban megmutatjuk, milyen egyszerű technikákkal, olcsó fortélyokkal használhatjuk gyógynövényeinket szervezetünk erősítésére, apróbb bajok kezelésére. A hagyományos környezettudatos tudás ma is aranyat ér. Aki ellesi praktikáinkat, otthon is elkészítheti saját kenőcsét, illóolaját, illatpárnáját, fürdőfilterét - saját egészségére.

 

skanzen_boszorkanykonyha.jpg

 

Sárközi gyöngyfűzés (Őcsényi lakóház, VII-11, hétvégente)

Aktuális infó: Október 17-től a járványügyi helyzetre való tekintettel szünetel.

A tolnai Sárköz falvai a Duna 19. századi szabályozása következtében hamar meggazdagodtak. Mindez az életmódra, lakáskultúrára és a viseletre egyaránt hatással volt. A ruházkodásban nagy volt a fényűzés: úgy tartották, amikor egy sárközi menyecske magára öltötte díszes viseletét, akkor legalább egy hold föld árát vette fel. De nemcsak a ruhák, a hímzések, a szőttesek egyedülállóak, hanem a gyöngyből készült ékszerek is. Őcsényi portánkon szakavatott kezek készítik a szebbnél szebb kalárisokat. Az Év Helyszíne 2017-ben >>

 

Mit csinál a molnár? (Nyirádi vízimalom, VIII-1)

Magyarországon a 20. század elejéig a vízenergia-felhasználás volt az egyik legfontosabb energiatermelési mód. Számokban kifejezve: 1885-ben Magyarországon 22.647 vízkerék és 99 turbina működött. A vízimalom működése rejtélyes, bonyolult és egyben csodálatos mechanika. Nem hiába hitték garabonciásnak, tudósnak a furfangos molnárokat, akik nemcsak a hihetetlen szerkezet működéséhez értettek, hanem annak javításához is. Élő múzeumi helyszínünkön a látogatók megismerhetik a vízimolnárok életét, és persze a vízimalmok működését is. A vízimalom működés közben is megtekinthető. Vízimalom-indítás 2020-ban: a nyitvatartási időben minden nyitvatartási nap 11:00-kor és 14:30-kor, ezen kívül hétvégén 12:30-kor. 

 

Skanzen_vizimalom.jpg

 

Falusi mosó (Nyirádi lakóház, VIII-8, kizárólag hétköznap üzemel)

Aktuális infó: Augusztus 1-től új helyszínen, a Sükösdi lakóházban az Alföldi mezőváros tájegységben (VI-3).

A hagyományos mosás sok dologban különbözött napjaink megszokott, hétköznapi tevékenységétől. Ami a 21. században már gépek által automatizált folyamat, az fél évszázaddal ezelőtt még gondosan megtervezett, nagy tudást, tapasztalatot és odafigyelést igénylő tevékenység volt. Ha azonban „makacs” foltok kerülnek a ruháinkra, nem árt megfogadnunk nagyanyáink tanácsait. Falusi mosónkban megmutatjuk a hagyományos mosás munkafolyamatát és a régi praktikákat is.

 

falusi_mosoda.jpg

 

Falusi iskola (Kondorfai lakóház, IX-5)

Aktuális infó: Október 6-ától újra nyitva!

A Kondorfáról származó iskola tanulói osztatlan osztályokban tanultak a 19. század végén, ahol négy elemi osztályt tanított a nagy tekintélyű tanító. Elképzelhetetlen oktatási rendszer ez ma már. Akkoriban azonban nagyon is jól működött, hiszen arra a tudásra, amire egy falusi kisdiáknak szüksége volt, jól megfelelt. Ha kíváncsi, hogyan zajlott a tanítás régen, milyen abakuszon számolni, vagy éppen honnan ered a "spongyát rá" kifejezésünk, keresse fel falusi iskolánkat.

 

Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi lakóház, IX-6) 

Aktuális infó: Augusztus 11-től új helyszínen, a Cselédházban az Észak-Magyarország tájegységben (I-19).

Dédanyáink konyhai praktikái közül főként a tartósítással ismerkedhetnek meg látogatóink a bagladi portán. A már jól bevált módszerek segítségével mesterséges anyagok nélkül teszünk el házi befőttet, szörpöket. Látogatóink egyik legkedveltebb helyszínén szezontól függően helyi készítésű külszörpöket, lekvárt, kompotót kóstolhatnak. A finomságok helyi alapanyagokból, a Skanzenben termő gyógynövényekből, gyümölcsökből készülnek.

 

skanzen_dedanyainkkonyhatitkai.jpg 

 

Gyertyamártás (Harkai lakóház, X-4)

Aktuális infó: A műhely szeptember 1-től újra üzemel!

Elődeink különböző világító eszközöket használtak. A mécsesen, petróleumlámpán, és a nyugati végeken elterjedt foklán kívül a gyertya volt a legközkedveltebb világító eszköz. Harkai lakóházunk hátsó fele ad otthont gyertyamártó műhelyünknek. Itt nem csak a mesterség eszközeit ismerhetik meg a látogatóink, hanem magát az eljárást is, és ki-ki elkészítheti saját mártott gyertyáját, ízlésének megfelelően díszítve.

 

Szövés-fonás (Jánossomorjai lakóház, X-5)

A menyasszony kelengyéjének nagy részét a vászonneműk tették ki: a törülközők, lepedők és a huzatok. A vászon előállítása igen fáradtságos és hosszadalmas munka volt, amelyet a család nőtagjai végeztek a téli időszakban. Textilműhelyünkben a száltól az anyagig tartó folyamatot mutatjuk be a látogatóknak. Megismerhetik, hogyan lesz a kócból fonál, hogyan működik a szövőgép, varró szobánkban pedig a különböző textiljavítási folyamatokat mutatjuk be. Idén az első világháború alatti öltözködés, textilkészítés gyakorlatába pillanthatnak be a látogatók. 

 

skanzen_szovesfonas.jpg

 

 

További izgalmas élményhelyszíneink a gyermek-élménypontok között találhatók:
- Fényképész

- Játékudvar

- Élet a tanyán

- Gyerekgazdaság

- Csodapajta

- Mesekert játszótér

- Bábszínház

- Kisbolt

- Fény Háza

- Fa-ház

élő múzeum állandó programok programok aktív helyszínek kerek perec sütés bőrözés fodrász szövés fonás szövés-fonás gyertyamártás gyöngyfűzés boszorkánykonyha fodrászműhely mosó


Kapcsolódó cikkek