Online oktatási segédanyagok

Az iskolai távoktatás ideje alatt használható, ingyenesen letölthető online oktatási segédanyagokat dolgoztunk ki pedagógusok számára.
Szerző: Skanzen 2020. április 01.

digitalisoktatas_skanzen_kerdoiv.jpg

 

Online oktatási segédanyagok

pedagógusok számára

 

Töltse le ingyenesen és használja az oktatásban!

 

 

1. Higiénia a XX. századi Magyarországon

 

Mióta van Magyarországon fürdőszoba? Milyen gyakran mostak hajat régen? Hogyan vágtak körmöt a körömvágó ollók megjelenése előtt? Mi volt a mángorló? Mi mindent használtak a higiénia megőrzésére? A Skanzen oktatási segédanyaga a XX. századi magyarországi higiéniás szokásokról.

 

 

fortepan_140612.jpg

Fotó: Fortepan.hu (140612) 

 

Összeállította: Bokonics-Kramlik Márta

LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)

 

További háttéranyagok a témában:

Meg is mosakodjál! Higiénia a 20. századi falun. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási katalógusa

Sári Zsolt: A tisztálkodás tárgyai (MaDok-füzetek, 2006, 48-54. o.)

Juhász Katalin (szerk.): Tiszta sorok. Tanulmányok a tisztaságról és a tisztálkodásról. Documentatio Ethnographica 25. L'Harmattan, 2009 

 

 

2. Fűben, fában orvosság - Gyógynövények

 

Kik voltak a füvesemberek? Tudod, mit jelent a Szent Antal tüze? A népi hiedelmek kifejezetten erős gyógyító erőt tulajdonítottak a jeles napokon gyűjtött vagy felhasznált növényeknek. A Skanzen oktatási segédanyagából bepillantást nyerhetünk az emberiség legrégebbi gyógy-szereinek világába, amelyek orvos és patika híján szinte az egyetlen elérhető orvosságot jelentették hosszú évszázadokon át. 

 

Gyógynövények.jpg

 

Összeállította: Fehér Dóra

LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)

 

 

3. Virágvasárnap

 

A húsvéti ünnepkör a húsvét előtti virágvasárnappal kezdődik. Ehhez a naphoz is számos szokás kapcsolódik országszerte. A Skanzen oktatási segédanyagából megtudhatjuk, milyen hiedelmek fűződnek a megszentelt barkához, miért égették el a kiszebábot és fény derül arra is, mit jelent a villőzés hagyománya?

 

Barkaszentelés.jpg

 

Összeállította: Pákay Viktória

LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)

 

 

4. Nagyhét

 

Virágvasárnaptól húsvétvasárnapig - miről nevezetesek a nagyhét egyes napjai, milyen szokás kapcsolódott hozzájuk, mit nem szabadott ezeken a napokon és melyik felekezet hogyan tartotta meg őket? Az oktatási segédanyag áttekintést nyújt a kereszténység legnagyobb ünnepét megelőző nagyhétről.

 

skanzen_nagyhet_viragvasarnaptol_husvethetfoig.jpg

 

Összeállította: Pákay Viktória

LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)

 

 

Húsvét - mit eszünk húsvétkor és miért éppen azt?

 

Mi kerül húsvétkor az asztalra? Mi az a húsvéti morzsa? Hogyan készítették elő a bárányt? Ismerjük meg a jellegzetes húsvéti ételeket és azok hátterét!

 

 paszka_skanzengyujtes_dorog.jpg

 

Összeállította: Vass Erika

LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)

online oktatás segédanyagok digitális oktatás távoktatás pedagógusoknak oktatási csomag


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!