Farsangok a rendszerváltoztatás előtt

Milyen volt vidéken a farsangi bál a 60-as, 70-es, 80-as években? Képeket, történeteket, jelmezeket gyűjtünk!
Szerző: Skanzen 2021. február 10.
Legyen részese közelmúltunk, a rendszerváltoztatás és az azt megelőző évek kutatásának, feltárásának és bemutatásának!
 
A rendszervaltas.skanzen@gmail.com  e-mailre várunk minden olyan emléket, képet, történetet, amely a régi idők farsangjaihoz kötődik. 
 
 Farsang az Izbégi Általános Iskolában (Forrás: Fortepan).jpg
 
A kutatás hátteréről: 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Magyar Nemzeti Levéltárral a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett „Antall József” pályázat keretén belül szerteágazó kutatási programot valósít meg  egy hatalmas fotógyűjteményből kiindulva. A nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a „felszabadulás” évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit. A cél a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt. 1984 és 1986 között az országos kezdeményezés keretében több mint százezer fénykép készült, amely aztán bekerült a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe. Ma ugyanezek a fotók visszafelé tekintve a rendszerváltoztatás előtti faluképek egyedülálló részletességű dokumentációját jelentik, amelyeket alaposan megvizsgálva, a mai állapotokkal összevetve keresztmetszetet nyerhetünk az elmúlt bő három évtized változásairól és fejlődéséről.

 

A kutatásról még több információt  kapcsolódó  Facebook oldalunkon találhatnak.

 

Képek forrása: A cikkben szereplő illusztráció - Fortepan 44807, Déri György 1985;  Borítóképek - Fortepan 22942 és 22944, Mari Gabriella 1979, 

gyűjtés; farsang rendszerváltás vidéken


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.