Nemzetközi díjat kapott a Skanzen Demencia programja

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejlesztett ki speciális programot, amelyet nemzetközi társadalmi innovációs díjra jelöltek.
‘24 / 05 / 02

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejlesztett ki speciális programot, és amelyet nemzetközi társadalmi innovációs díjra, a SozialMarie-re jelöltek. Az idei évben beérkezett 288 pályázatból a szakmai zsűri a 3. legjobbnak járó díjat ítélte oda múzeumunknak, melyet 2024. május 1-én Bécsben vehettek át kollégáink a hivatalos díjkiosztó ünnepségen.

A Demencia Program során a résztvevők gyermekkorát, fiatalságuk időszakát, jellemzően az 1950-60-as éveket elevenítjük fel. Mivel a különböző emlékek más-más módon raktározódnak és a demencia is mindenkinél másként jelentkezik, ezért a memória stimulálásánál fontos, hogy minden érzékszervet bevonjunk a program alatt, hiszen lesz, akinél a tapintás, másoknál a látvány, megint másoknál az ízek, a hangok, vagy épp az illatok azok, amik a leginkább alkalmasak arra, hogy élményeket, emlékeket idézzenek fel. Ehhez pedig a kulturális örökség minden tárgyi és szellemi eleme adott - és a résztvevők számára hozzá is férhető - a Skanzenben.

A SozialMarie egy nemzetközi társadalmi innovációs díj, amely már 20 éve díjazza a társadalmi szempontból fontos közösségi kezdeményezéseket, egy-egy társadalmi problémára adott, új megközelítésmódokat. Ez az elismerés azokat a projekteket és kezdeményezéseket díjazza, amelyek új megközelítésekkel és kreatív megoldásokkal járulnak hozzá a társadalmi problémák megoldásához. A díj célja, hogy elismerje és inspirálja azokat, akik a társadalom és az emberek életének javításáért dolgoznak. Az elmúlt 20 évben 5 országból (Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Horvátország) és a legutóbb csatlakozott Szlovéniából összesen 2000 pályázatot adtak be, 300-at díjaztak. Idén 288 projektből 34-et választottak ki, akiket meghívtak a bécsi díjátadó ceremóniára. Így lett a Skanzen is jelöltje és meghívottja ennek a nívós társadalmi eseménynek.

2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

latogato@skanzen.hu

Március 28. - november 1. 9:00-17:00

06 26/502-537

Fenntartó
Intézményeink
Projektjeink
Támogatóink
Ez az oldal Teljesítmény sütiket használ a jobb böngészési élmény biztosítása érdekében. A webhely használatának folytatásával elfogadja ezeket a sütiket.