ALKOTÓNAP

„Told a Skanzen szekerét, hadd forogjon a kerék!”
Pályáz(z)atok a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum KEREKEZŐ címmel meghirdetett alkotónapi felhívásaira!


A kerék a távolság leküzdésének elengedhetetlen találmánya és eszköze forradalmian megváltoztatta, és megkönnyítette az emberek életét a közlekedésben, a teherszállításban és a hétköznapi életben. Ki ne tudná, hogy „forog az esztendő kereke”, az „észkerék”, a „szerencsekerék”, a malomkerék, a fogaskerék, a rokka? Ki ne hallott volna a középkori kerékbetörésről?  Tudjuk, hogy a cirkusz porondja is a kerék formájáról kapta a nevét. Van-e kereke a Göncölszekérnek? Mitől tüzes Illés-szekere?  Miért tartják a kocsit magyar találmánynak?
Ovass, töprengj, alkoss, gurulj!
Találj fel, tervezz meghökkentő, érdekes kerekes járművet, amit mesék, irodalmi művek szereplői használhatnának, vagy amit történelmi, legendás alakok használhattak! Fogalmazd meg a képzőművészet eszközeivel olvasmányaid izgalmas jeleneteit, amelyekben a kerék is szerepet kapott! Illusztráció és „találmány” kategóriában zsűrizünk, és 2013. május 1-jén jubilemi 15. alkalommal megrendezésre kerülő  Alkotónapon díjazzuk  apályamunkákat.
Jelentkezési lap itt tölthető le!
Inspirációként itt található az ajánlott olvasmánylistánk.

Kerekező pálzatunk mellett, most a helyszínen is alkotásra buzdítjuk NEM CSAK A GYEREKEKET, hanem a 18 év felettieket, családokat, baráti közösségeket is.
Némi otthoni előkészület után a helyszínen is pályázhattok. Szóljatok a felnőtteknek is!
A JÁR-GÁNY futamra olyan kerekes járművek elkészítésével nevezhettek, amihez babakocsit, rollert, kerékpárt, gördeszkát vagy akár bevásárló kocsit is felhasználhattok, hogy guruljon. A lényeg, hogy minél ötletesebb, látványosabb „karosszériát” eszkábáljatok össze, hozzá illő, fantáziadús nevet adjatok neki, egy személy szállítására szolgáljon és, csak mechanikusan vagy emberi igavonással lehessen működtetni. Minden járgányt közszemlére bocsátunk a bemutatkozó felvonuláson, ahol a közönségszavazatok döntik el, kié tetszik a legjobban.
Jelentkezési lap itt tölhető le!

A KEREKEZŐ pályázat beérkezési határideje2013. április 12. (péntek)
Cím: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Pf. 63. 2001
Kustánné Hegyi Füstös Ilona
Telefon: 26/ 502 554, Fax: 26/ 502 502
E-mail: khfili@sznm.hu

Maradandó irodalmi élményeket és „gördülékeny”alkotást kívánunk!
 


<< Vissza

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>